2009-07-30
每次一到大埔不外乎做兩件事,一係就去群記食清湯腩,一係就去亞婆食豆花(再唔係就做晒兩樣)。今次到大埔有事做,順便就整番碗豆花,橫掂亞婆搬左舖後我都冇來過﹗外面仍然係排住一條人龍,仍然係亞婆親力親為同幾個後生仔一齊賣。經濟唔好,但亞婆都冇成乘機加價,仍然係$5一碗,外賣$6。所有野都好似冇變,最後睇下味道有否改變先。豆腐花食熱一直係小弟的態度。雖然天氣熱,但係始終熱的較滑,而且可以落黃糖,較糖漿更香。豆腐花同以前一樣仍然很滑很滑,係我食過最滑的豆腐花。豆味食到啲,但不算特別香,但加上黃糖後好快就在食晒成碗,好爽﹗之前睇電視見到教整豆腐花,話豆漿煮熱後加上魚膠粉就得。啲騎呢主持人仲話滑過出面個啲,但其實加魚膠粉咪只不過係豆漿味啫哩,應該唔會係真正用石膏粉的豆花的質感。同埋如果真係咁易整,好的豆腐花就唔駛咁少地方有了,所以話大埔的亞婆絕對唔係一般的亞婆。慶幸自己搵到一間咁出色的豆花,仲只係$5一碗,絕對係我的最愛豆花。