2019-02-14 76 瀏覽
想試呢度已經一段時間,今日咁啱附近有野事做,就一於來食個 tea!😃 佢地有賣多款蛋糕,而且日日唔同,但一早知道佢地最出名係伯爵茶戚風蛋糕,所以見今日有就當然係點佢啦!蛋糕可以單點或配一杯飲品做 set,我就點咗個山渣洛神花茶,盛惠$85。戚風蛋糕賣相精緻可人,而且給人很治癒的感覺,當然要影幾張相望多幾眼先食!📸然後觀賞完畢就係破壞佢嘅時候 🤣😋 蛋糕非常鬆軟,有如海綿一般,有淡淡蛋香,而上面嘅 cream 像泡沬的很有空氣感,微甜的帶有清新奶油香,兩者配起來十分好吃,而且很輕盈大小剛剛好,一個人當下午茶吃也絕對不會過膩。美中不足之處是茶味不夠突出,如果茶味濃點就差不多滿分。另外個山渣洛神花茶酸酸的幾香,據說有美顏功效呢。總結呢度值得再來,下次要試埋佢地其他口味戚風蛋糕或者芝士蛋糕!
伯爵茶戚風蛋糕 + 山渣洛神花茶

伯爵茶戚風蛋糕 + 山渣洛神花茶