2021-05-12
聽朋友講,大美督附近有個幾新好靚嘅沙灘,雖然暫時未開,但都可以觀賞一下。去沙灘既同時,附近亦都有朋友推介的美食,所以就試試佢啦。首先,叫咗三款磯燒海鮮,包括鮑魚、牛油蟹子扇貝、響螺。唔知係咪近海既關係,食落好新鮮,即燒即食,好好味。牛油扇貝好入味,濃濃既香味配埋蟹子食落好爽🤤。響螺同鮑魚都食得出係原汁原味,無太多額外嘅調味料,已經好好食😋。除咗磯燒之外,日本野點少得壽司🍣,呢度既壽司種類都唔小,今次就叫左海膽軍艦、海膽帆立貝、黑松露三文魚、吞拿魚壽司,海膽大大舊食落好滿足,帆立貝鮮味夠,三文魚吞拿魚都在水準之中,唔錯。串燒方面,雞軟骨串同羊架就係我既至愛,黎到大美篤點都要食下燒烤。雞軟骨好爽脆,佐酒一流。羊架今日燒得好好,羊肉半肥瘦,燒完羊的香味四溢,食落去羊味又夠,推介推介!接近尾聲就不如叫多個海膽炒飯,海膽既份量唔小,飯既份量極多,性價比好高既炒飯,仲有其他不同種類的海鮮。最緊要係佢地炒既飯唔油又唔重口味,食落好健康,岩晒呢一代注重健康既各位。最後以芝麻雪糕作結,芝麻味重,雪糕真係夏天既至佳甜品。
最後以芝麻雪糕作結,芝麻味重,雪糕真係夏天既至佳甜品。