有時真係熱到無咩為口食嘢,但係又肚餓,咁最好就係食拌麵喇! 去開青衣, 青衣城2期有一間主打台灣廟口正宗鹽水雞滷汁拌麵,起初俾佢個名"而打淥" (讀完笑咗一吓)嘅霓虹燈牌吸引咗! 見到又一直有人買,行近D聞落又幾香,好啦就外賣來試吓啦! 🔮我點咗個佢個”半壁江山” 滷味餐 $108(4人份)半隻鹽水雞醬香雞珍片滷爽口蓮藕片滷汁杏飽菇 (店員好好俾我換走鵪鶉蛋) 鹽水雞🐔雞皮爽滑,雞肉雖然唔係好嫩滑,但係一D都唔“鞋”口,而且仲醃得好入味!仲要無骨,咸香微辣好惹味呀! 個杏飽菇🍄和雞腎更有小驚喜, 先是個菇吸哂D滷汁,好正🤤! 雞腎入味又爽口彈牙,突然想拎支啤酒來,送酒呀!蓮藕應該浸過冰水,真係好爽脆,而味道就清淡一D! 🔮麻辣拌麵 加$16 番到屋企打開份量俾我想像中多,雖然食物賣相並不討好,D鹵味撈埋一堆 (為咗影相,我盡量排番好D),但係食不可以貌相, 真心食物有驚喜喎! 反而拌麵就夠為遜色😶,只係得麻辣味! 其實店家仲有好多唔同嘅食物,我覺得我下次去開青衣應該都會買番盒來食嘅!so far覺得都幾抵食,因為份量唔少,而且有種台灣路邊攤嘅味道.天氣咁熱, 唔想食熱嘢,又想解吓台灣思

🔮我點咗個佢個”半壁江山” 滷味餐 $108(4人份)
半隻鹽水雞
滷爽口蓮藕片
滷汁杏飽菇 (店員好好俾我換走鵪鶉蛋)

🔮麻辣拌麵 加$16

其實店家仲有好多唔同嘅食物,我覺得我下次去開青衣應該都會買番盒來食嘅!so far覺得都幾抵食,因為份量唔少,而且有種台灣路邊攤嘅味道.天氣咁熱, 唔想食熱嘢,又想解吓台灣思鄉病,又經開青衣嘅,可以來試吓呀!
鹽水雞
滷汁杏飽菇