2014-10-01
Lunch time 同朋友係旺角揾野食,經過呢間 '雷拉麵',因為幾鍾意間鋪既裝修,好有傳統日本拉麵店既風格,所以入左去試下。拉麵款式不多,有四款,分別係: 雷, 赤雷, 黑虎及青鱗拉麵。我自己好鐘意食帶子,而我沒有見過其他拉麵有珍寶帶子剌身,咁就當然叫左來試 碗拉麵來到了,雖然湯底綠色賣相不太討好 haha ,但勝在可以選擇湯既濃 度,菠菜汁味道濃郁又健康,good good ! 帶子刺身都幾新鮮,厚切,鮮甜肥美(必試), 糖心玉子都好好食。麵質我選擇左'曲麵', 硬度係'軟'。面質唔錯,偏軟, 我鐘意食口感比較淋D既野,所以我ok。碗拉麵D材料都幾夠,因為仲有叉燒 (肥瘦剛適中,唔會硬) 和黑魚籽 (第一次食,味道濃郁但唔腥)。總括來說碗麵我覺得好特別,今次lunch 幾滿意,值得一試,環境又ok, 下次會再去。