2018-02-05
今日同朋友去左尖沙咀行街,係美麗華一帶行左一日。不知不覺已經兩點了,肚仔有啲餓啦。去左二期商場入面逛,見到一間叫做咪走雞嘅葡國餐廳。淨係聽到個名已經覺得好特別,於是乎就入左去睇睇。餐廳裏面十分寬敞,空間感十足,裝修也別出心裁,牆上掛滿了一幅幅畫,令人有種舒服的感覺。雖然已經兩點多了,但仍見數台人客在嘆茶,可能是享受呢到舒適嘅環境,遠離尖沙咀嘅煩囂,不捨得離開吧!呢到菜式繁多,有乳豬,炒飯和葡國雞飯等等,真難選擇阿!最後,我地決定叫左份紅色沙律,一份葡式安格斯牛扒。飲品方面就叫左一杯橙汁。最先黎到嘅係紅色沙律,淨係個名已經夠吸引。平時食到嘅沙律係綠油油的,而呢款則主要為紅色,係由士多啤梨,蘋果,車厘茄嘅生果,配個埋沙律菜,最後加埋士多啤梨醋就成了眼前嘅紅色沙律。食落有陣淡淡嘅苦味,但立刻又被生果嘅甜味覆蓋,感覺好似飲酒一樣,真係十分新鮮。隨之而黎嘅係安格斯牛扒。首先,其份量真係十足,比我嘅手掌還大出不少。而賣相也十分吸引,七成熟,但完全見不到牛扒的血。而一份牛扒更配埋薯條和薯仔添,唔怕食唔飽。聽店員講,呢塊牛扒係同牛油和蒜頭一起處理,吸收了兩者嘅香味,所以牛扒係冇sauce嘅情況下依然風
呢到菜式繁多,有乳豬,炒飯和葡國雞飯等等,真難選擇阿!
隨之而黎嘅係安格斯牛扒。
埋單計埋加一550,以午餐黎講其實都算貴。但考慮到裝修環境,職員真誠嘅服務態度,食物嘅創新和味道,我會覺得呢五百蚊係相當值嘅!