2021-04-22 216 瀏覽
大圍呢間特式小菜館想試好耐,門面掛滿紅燈籠🏮,幾有格調。主打多款懷舊搭配新派嘅手工製作優質佳餚,燒味、海鮮等,絕對有水準又有心思,誠意十足😊———————————————————————————🥢第一叉🐷💬訂位時順便訂定,叫得「第一叉」當然唔係浪得虛名,叉燒超厚切,偏肥多於瘦,輕帶燶邊夠香口,配個白飯🍚仲正.🥢酥炸美國🇺🇸桶蠔🦪💬脆漿好薄,蠔肉鮮嫩多汁,唔油膩,落埋盤鹽更夾😊.🥢桂花一縷香💬芽菜、蟹肉、蛋絲、金華火腿,炒功絕對一流,夠乾身又唔會燶底,真係可遇不可求🤤.🥢豉油皇鮮鵝腸🦆💬聽說是用上大孖醬園嘅豉油,鵝腸好彈好爽,醬汁濃而不鹹,掛在鵝腸之中,好食到震😅.🥢籠仔甜梅菜蒸菜心🥬💬感覺蒸得唔得好夠時間,唔太入味,性價比偏低,或許本地生晒甜梅菜太矜貴,變成上等菜式😅.🥢蜆蚧鯪魚球🍡💬家鄉特式小吃,鯪魚球肉彈牙香口,油炸控制得宜,配上指定蜆蚧醬汁,多多都食得落😄
———————————————————————————
🥢第一叉🐷
🥢酥炸美國🇺🇸桶蠔🦪
💬脆漿好薄,蠔肉鮮嫩多汁,唔油膩,落埋盤鹽更夾😊
🥢桂花一縷香
🥢豉油皇鮮鵝腸🦆