2018-10-21 75 瀏覽
荃豐開左好多新食肆, 大部份我都未食過, 呢間環境好乾淨, 而且感覺坐得無咁迫, 所以一於試試.呢間滷友記係專門食滷水野, 啱晒我口味. 除左一般既滷水小食之外, 仲有滷水湯底, 呢樣令我最感興趣.想咩都食下, 所以要左呢碗大滷麵, 有豆腐, 魚旦, 牛腩, 蘿蔔, 而麵底仲有幼麵, 粗麵, 撈麵, 米粉, 連飯都可以揀.先試下個湯底, 有滷水味, 起初諗滷水會唔會好咸, 但又唔會喎, 仲好易入口, 而且唔太油.麵底要粗麵, 夠爽口, 無皂水味. 而且仲有幼麵, 撈麵, 米粉, 飯選擇.牛腩好大舊, 肉質唔韌, 而且無咩筋位. 仲有入晒味既蘿蔔, 夠腍身又夠甜.魚旦係陳皮魚旦, 同埋豆腐, 兩樣都夠晒味.另外仲要左滷水牛肚小食, 滷得夠晒腍且入味, 咬落唔韌, 好好味.好想試晒D滷水小食, 下次又食下另一款先.
呢間滷友記係專門食滷水野, 啱晒我口味.
魚旦係陳皮魚旦, 同埋豆腐, 兩樣都夠晒味.
好想試晒D滷水小食, 下次又食下另一款先.