2017-04-30 3152 瀏覽
星期日一早去飲茶,難得還有特價時段,點心可揀的款式都多,以孖寶價錢同款式特別吸引我地點了6份孖寶,再點碧綠叉燒腸,蝦餃皇同豉汁鳳爪碧綠叉燒腸: 皮太厚,叉燒份量感覺好少,實際上份量不少,幸好配上香茜,味道不錯皮蛋瘦肉粥: 肉碎偏多,不過多數是筋, 皮蛋好似有好多,因為切得薄薄的,連皮蛋黃也食唔到脆皮釀茄子: 物如其名,炸得真的皮脆,魚肉更有馬蹄, 配上特製豉油,味道一流津菜鯪魚球: 大大舊鯪魚肉,魚球彈牙,葱多,味道ok薑汁千層糕:薑味十足, 質地煙煙韌韌,口感一流乳香豬手(右上角):豬手大大件,多肉,腍,不過南乳味唔出鮮蝦炒米粉(右下角):炒得甘香,條條分明,椰菜西芹粒炒得爽脆,不過所謂鮮蝦炒,都只係都係得兩蝦這麼多蝦餃皇(中間):蝦量都不錯,不過唔彈牙,皮太薄,一夾即穿,d肉汁走哂😢潮州粉果(左下角): 一般貨色,無驚喜潮州糯米卷(左上角):糯米入味, 花生多,皮唔厚家鄉釀玉環:節瓜腍, 不過蝦餃唔彈牙咸魚肉餅飯: 大大塊肉餅,咸魚份量都唔少,飯粒分明, 帶甘香梅菜排骨飯:份量多,飯粒分明, 帶甘香,梅菜味出,排骨都多肉香煎蘿蔔糕煎得香脆,不過蘿蔔少,好左粉漿唔硬豉汁蒸鳳爪:豉味唔

我地點了6份孖寶,再點碧綠叉燒腸,蝦餃皇同豉汁鳳爪

津菜鯪魚球: 大大舊鯪魚肉,魚球彈牙,葱多,味道ok

薑汁千層糕:薑味十足, 質地煙煙韌韌,口感一流

乳香豬手(右上角):豬手大大件,多肉,腍,不過南乳味唔出

潮州粉果(左下角): 一般貨色,無驚喜

潮州糯米卷(左上角):糯米入味, 花生多,皮唔厚

家鄉釀玉環:節瓜腍, 不過蝦餃唔彈牙

香煎蘿蔔糕煎得香脆,不過蘿蔔少,好左粉漿唔硬

豉汁蒸鳳爪:豉味唔出, 鳳爪腍度一般,唔入味