2021-07-11 64 瀏覽
好難得今次可以夾到時間,約埋三五知己出嚟食個飯見過面,為咗傾成晚我哋就揀咗個好舒服嘅地方,又有得飲茶又有得食飯,莫過於銅鑼灣的希慎商場中,有一間馳名的中菜館-名館。搭電梯一出靠右直行已經見到大大個招牌,一行入去感覺位置空間好寬敞,張凳都舒服過人。餐前小食及點心包括桂花鐵棍淮山、鎮江水晶餚肉及流心鵪鶉蛋燒賣等。淮山好香脆好多汁好入味。水晶餚肉凍住食有咬口啖啖肉。估唔到燒賣入面嘅鵪鶉蛋黃是流心的。相當特別的雪茄原來是鮮蝦春卷來的,一份有三大條長長的,就連雪茄的招紙也有,製作得非常神似,朋友更扮演食雪茄的動作影相打卡,一啖咬落去好香脆,入面嘅鮮蝦好足料。冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉用原個菠蘿裝住,仲有乾冰做出煙霧效果,首先要影相📸️,亦都估唔到咕嚕肉酸酸甜甜嘅醬汁,配以香脆肉質鮮嫩的鮮肉,加上鮮甜多汁的菠蘿🍍,又真係幾好食。仲有主菜嘅招牌酸菜滑魚片、竹笙紅茄泡勝瓜、小肥腿 - 脆皮鹹豬手 及豉油王頭抽飯焦蝦🍚都好大份好有份量。酸菜滑魚片真係好高質,酸菜魚無骨又好滑 。竹笙紅茄泡勝瓜朔晒湯底好鮮甜嘅味道。小肥腿 - 脆皮鹹豬手想不到肉質又幾鮮嫩呢。豉油王頭抽飯焦蝦🍚中的大蝦好新鮮,啖啖爽口。相信不久我會再來

淮山好香脆好多汁好入味。
水晶餚肉凍住食有咬口啖啖肉。
估唔到燒賣入面嘅鵪鶉蛋黃是流心的。

酸菜滑魚片真係好高質,酸菜魚無骨又好滑 。
竹笙紅茄泡勝瓜朔晒湯底好鮮甜嘅味道。
小肥腿 - 脆皮鹹豬手想不到肉質又幾鮮嫩呢。
豉油王頭抽飯焦蝦🍚中的大蝦好新鮮,啖啖爽口。

相信不久我會再來幫襯。