2021-07-13 1774 瀏覽
今日踏完單車,係大圍還左車之後,就黎左係大圍站附近既大圍小館試下呢度既中菜。黎到餐館門口,見到一盞盞既大紅燈高高掛,而且餐館牆身﹑大門及至到接待員既高身櫃台都有濃厚既中國古式味道,彷佛如古城中既食館,雕梁畫棟,好比瓊樓玉宇!由於我地一早訂左位,所以店員好快就安排我地入座。入去到去見到裝潢古色古香得黎又簡潔乾淨。枱與枱之間十分寬敞。而且近口路既位置會有古典式屏風擋住,令到係果幾張枱既食客唔會係用餐既時候受到太多其他人既騷擾,十分細心!仲有,呢度非常貼心既一點係,係圓枱上有準備酒精揉水液,方便大家消毒雙水準備開餐!係睇餐牌叫野食既時候,店員先上茶同頭盤,頭盤係酸梅浸苦瓜同琥珀合桃,酸酸甜甜,幫助開胃,味道亦十分唔錯!而茶葉一飲就知係靚茶葉。佢地個茶壺亦十分精緻,除左係壺左印有"大圍小館"之餘,仲有個小牌寫明呢壺係咩茶,由準備一茶壺既細微位,反映出其用心經營餐館既程度可以一斑!當然食物都非常之超水準,真係喜出望外:1. 第一叉(半份)雖然只係半份,但我地兩個人幾乎食唔晒。食落口肥瘦非常平均。另外因為佢係厚切,食落口非常滿足。熱㷫㷫之餘味道係十分好食。唔知佢加左D咩醬汁/酒黎燒,味道非常有層次

當然食物都非常之超水準,真係喜出望外:

1. 第一叉(半份)
雖然只係半份,但我地兩個人幾乎食唔晒。食落口肥瘦非常平均。另外因為佢係厚切,食落口非常滿足。熱㷫㷫之餘味道係十分好食。唔知佢加左D咩醬汁/酒黎燒,味道非常有層次之餘仲非常特別!必點之選!

2. 金沙魷魚
每一口都食到香濃既蛋黃味,話係金沙絕對一D都無誇張。魷魚本身亦非常新鮮,即使香濃既蛋黃味亦無將魷魚既鮮味掩蓋。炸粉亦唔會好厚,蛋黃同魷魚兩者味道相輔相成。

3. 蒜香無骨魚
呢一味菜係睇之前食評有人推薦,所以叫黎試下。結果真係非常好食,魚炸得岩岩之餘,入口唔會覺得好膩,亦無炸到好乾食,咬落去仲食到好香既魚油味。加上蒜香既味道真係十口可吃!另外店員仲介紹埋隨魚附上既盆鹽。並係食之前幫我地平均咁落落去魚上。上網睇番,原來盆鹽係係豉油缸底結晶的鹽,數量稀少,每20份豉油只有1份盆鹽。盆鹽豉油發酵既精華係比一般既豉油更具鮮味,令炸魚變得更野味。呢個絕對係必點之選!

4. 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花
朋友話要叫既呢道菜,乍看之下腐乳配西蘭花好似有啲奇怪,但食落味道非常夾,原因係佢用既腐乳並唔係一般既腐乳,佢有自己調教過,令到腐乳真正既味道無比咸味遮住,同炒蝦球同西蘭花配合得相當好!

係食完之後,店員就過黎幫我地手晒啲碗碟餐具,清理好枱面,準備上糖水,店員仲一邊同我地有講有笑。比較之下,呢度比起一般高級中菜館更多左一份無價既人情味!

6. 甜品分別係紅豆榚同冰糖燉桃膠
紅豆榚唔會太甜,咬開見到一粒粒大好大既紅豆。有口感之味亦令將紅豆香味保留,當相出色!冰糖燉桃膠我試左幾啖,飲落有好香既紅棗味配上淡淡既冰糖甜味。見到湯底有好多桃膠,好足料!

大圍小館簡直是近年來吃過最好食的中菜館! 好食唔止係係食物上, 而亦加上店員務服態度親切。即使唔係熟客,店長係會走過黎傾兩句,問下我地啲野好唔好食。所以十分推薦!