2010-09-09
無論睇價錢睇裝修,翠園都應該係一間高檔酒樓,之前都有去開飲茶同埋食晚飯,一直都係時好時壞.但係尋晚的經驗真係好差囉!想order野,攪左幾個字都未掂...第1次~問左個waiter:係咪有$198冬瓜盅+片皮鴨個餐,佢話"係!"咁叫左個$198 set再加左幾個菜啦. 問佢AE係咪有折. (美心中菜AE不嬲都有折) 佢話叫左個$198 set其他菜式無discount. 算...不過已經炆炆地.第2次:個waiter走過黎話$198個set賣晒. 每日只有20set. 咁大間酒家, 一日只有20set做優惠,會唔會攪笑左d. 咁我地唯有叫其他野啦. (但係個waiter全程一d都無禮貌可言)見枱面有兩個meun(強調:係有兩個不同meun), 又幾經辛苦"再" order左d食物. 問佢, 咁而家唔叫$198個set, 咁係咪全單AE有折? 個waiter竟然話:有一個meun係for HSBC card優惠only. 你地而家兩個meun都有order, 可以用AE/HSBC埋單,咁其中一部份會有discount. 你唔早講!!!唔係好明白,個HSBC優惠meun, 個cover都唔
唔係好明白,個HSBC優惠meun, 個cover都唔係好見到HSBC個logo. order時又唔會同你講聲呢個係HSBC優惠meun. 正常人見meun就order架啦.而且我地一開始已經問緊AE係咪有折. 如果唔問清楚,係咪要等埋單o個時先硬食原來唔係每樣菜式都有優惠?
第3次:只係從正常meun裡order左幾樣野...終於order完野食, 不過要經過3輪先可以成功order到食物? 係咪好有問題???
唔知係咪唔夠人手,長期無人理,想叫個人埋黎係一件好困難o既事.
-叫兩支啤酒,吹左3次先肯拎黎,等左勁耐
-煲湯黎到,放左係隔離,但係過左幾個字都無人埋黎分...等等事例
waiter又唔係多,黎黎去去都係o個幾個,叫d人做野,可以黑你面!!!無水叫你refill,係咪我有錯?
食物本身d味道係ok, 不過d玻璃杯都幾dirty,$10個茶位架.
我只不過想食餐晚飯,唔係想俾人黑面!!!