2020-03-14
朋友介紹響灣仔船街有間雞翼專門店, 對我咁愛食雞翼既人,當然要試下。餐牌見到真係好多款味道的雞翼,睇得出廚師比左好多心機去研發,仲有分乾身(dry rub) 和濕身(saucy) 的類別,真係令人有啲選擇困難,最終叫了黑芝麻海鮮蜂蜜雞翼,菠菜甘藍沙律配柚子醬 $75好大碟,有羽衣甘藍,baby spinach 、車厘茄,胡麻醬同柚子醬,微微酸味,啲菜好新鮮,即時胃口大開。 黑芝麻海鮮蜂蜜$69,最香係面的黑芝蔴粒,雞翼搽勻子海鮮醬料, 即甜醬,再加上蜂蜜, 好sweet,面仲有少少蔥連埋食更香。旁邊有個筒可放雞骨。另外,叫了個越式手撕雞肉蒸包,面加了辣的沙律醬,雞肉又滑,黏了雞皮又彈牙,加上個蒸包,軟軟熟熟好夾,還有片青瓜,呢個做法都好新穎呀!門口還有張小型吧檯, 岩曬happy hour 食隻雞翼飲下啤酒。
菠菜甘藍沙律配柚子醬 $75
黑芝麻海鮮蜂蜜$69
旁邊有個筒可放雞骨。