2022-06-30
豬友啱啱完成咗一個project, 梗係要出去慶祝下啦,豬友想食雞煲而我又想食海鮮, 於是就上網search到阿爺八鮮鍋。見到 <阿爺八鮮鍋> 滿足曬我哋兩個嘅要求,又有雞煲又有海鮮, 梗係即刻訂位啦🤩餐廳好闊落亦都好企理, 安排咗窗口嘅卡位畀我哋坐, 又見到啲海鮮喺個魚缸裏面游來游去一睇就知好新鮮。其實係可以加20蚊任飲汽水,但係話明個project完成咗梗係要開返啲啤酒賀一賀豬友啦店員又立即安排咗個調味架畀我哋調配醬汁用😋 又好好咁樣解釋有雞煲可以揀原味或者麻辣😊日本時令新鮮刺身拼盤油金魚: 食落口啖啖甘甜,亦都充斥著魚油香氣,咬落口好清爽鮑魚:鮮甜,有咬口帶又唔係硬崩崩帶子:甜得來有種入口即溶既感覺呢三款是刺身我都冇點wasabi同豉油, 完全係食得佢哋自身嘅鮮味😊原條加洲象拔蚌(細,另加488元 )口感爽脆有嚼勁,肉質 爽滑而且入落口,食到勁甜既鮮味象拔蚌完全叫得正確🤩,我開頭以為係大size,因為真係好大碟,細 size都勁大碟,值得另加❤️千祈唔好加wasabi同豉油,否則食唔出象拔蚌嘅鮮味, 浪費咗成條象拔蚌😅😀 廚師發辦滋味小食炸香蕉: 外脆內嫩, 炸粉唔厚, 薄薄的一層
😊日本時令新鮮刺身拼盤
油金魚: 食落口啖啖甘甜,亦都充斥著魚油香氣,咬落口好清爽
鮑魚:鮮甜,有咬口帶又唔係硬崩崩
帶子:甜得來有種入口即溶既感覺
😊原條加洲象拔蚌(細,另加488元 )
口感爽脆有嚼勁,肉質 爽滑而且入落口,食到勁甜既鮮味
😀 廚師發辦滋味小食
炸香蕉: 外脆內嫩, 炸粉唔厚, 薄薄的一層炸分包住香蕉, 睇得出廚師功架,一個字“勁“
😀姬松茸燉湯:湯味濃,經過長時間燉湯, 好岩捱夜嘅人飲,滋陰養顏
😀 麻辣雞煲(升級版)
店員一上麻辣雞煲已經聞到陣陣嘅麻辣味, 立即食慾大增, 店員亦都好好即刻畀咗刀叉去切呢個一頭鮑魚, 鮑魚好淋。食放題食得咁豪氣🤣店員服待都好周到, 雞煲嘅雞大舊,肉多無乜骨,花膠食極都仲有而且大大嚿❤️
重點係雞,花膠,鮑魚都給曬麻辣嘅味道
食完雞煲,店員都好好咁問我哋會唔會開始打邊爐, 咁我哋就揀咗蕃茄湯底同麻辣湯底
😀 超級海鮮盒
一見到海鮮盒,簡直係“嘩”左好多聲😋
活龍蝦,日本扇貝,活鮑魚,蟹,大虎蝦
所有食物都係新鮮,上枱嘅時候仲生㗎❤️ 而且每隻都大過我隻手掌❤️
龍蝦爽口彈牙, 最驚喜既係蟹有蟹膏,啖啖肉👍
火鍋配料:
😀瀨尿蝦,聖子皇
瀨尿蝦放落湯底度都仲係郁,真係好鮮甜❤️ 剝嘅時候啲肉唔係黏响身上已經話畀你知係最鮮甜👍最新鮮🤣
蟶子皇好鮮甜,勁大條,仲要同瀨尿蝦 一樣係勁多條
😀 鮮蝦韮菜餃,粟米,鮮炸紫菜響鈴, 手切安格斯牛肉,萵荀
兩個人雖然叫半份 ,但係個份量係勁多👍
鮮炸紫菜響鈴, 內有紫菜吸曬成浸麻辣湯底😍
😋 阿爺八鮮鍋:
不同種類配搭, 份量大大份,
一次過滿足曬你所有食慾👍
最重要係價錢又合理 ✨️