2017-07-20 126 瀏覽
最近同屋企人嚟咗位於旺角嘅新南苑,有蒸氣火鍋,亦可以打邊爐。蒸氣火鍋只有六個爐,所以一定要預先book枱先知道有冇位,唔係嘅話摸門釘就無謂喇。睇落食物的份量不多,但是當晚食得很飽,很飽。前菜係生車厘茄、麻辣雲耳同埋鹽焗花生,幫助開胃,食多啲嘢添~可選雜錦刺身或招牌雞煲,招牌雞煲是任食的。雞煲味道大致正正常常,非常惹味比,整體唔會越食越咸,感覺都唔錯。比較特別嘅係佢加入油炸鬼,口感非常香脆,大大提升了雞煲的口感,雞煲仲係任FILL.食完雞煲開始食海鮮,每一樣海鮮都是由店員幫手處理,佢地會係蒸氣火鍋上較時間,確保唔會蒸老。首先,每一位都有龍蝦半隻,龍蝦非常生猛,皮質夠彈性,一定係新鮮貨!龍蝦膏亦有好多,一定唔可以錯過。新鮮肉蟹,蟹肉啖啖肉。一開始係比較大隻嘅蟹,味道冇咁甜,但是肉質好勁。第二次出嘅蟹細細隻,蟹膏多好多,鮮甜得很,超級鍾意食!隨之係太子象拔蚌、日本大元貝、紐西蘭大蟶子和大連鮮鮑魚。個人認為象拔蚌麻麻地,口感有啲UN,海鮮味亦唔重。大元貝就好正感覺,非常巨大,出去魚檔買都唔平,而且肉質鮮嫩,不會有很多纖維攝在牙縫之間。蟶子的味道約略嫌淡了一點,但口感非常彈牙,調味也不錯。鮑魚亦

龍蝦膏亦有好多,一定唔可以錯過。

新鮮肉蟹,蟹肉啖啖肉。
一開始係比較大隻嘅蟹,味道冇咁甜,但是肉質好勁。
第二次出嘅蟹細細隻,蟹膏多好多,鮮甜得很,超級鍾意食!

隨之係太子象拔蚌、日本大元貝、紐西蘭大蟶子和大連鮮鮑魚。
個人認為象拔蚌麻麻地,口感有啲UN,海鮮味亦唔重。大元貝就好正感覺,非常巨大,出去魚檔買都唔平,而且肉質鮮嫩,不會有很多纖維攝在牙縫之間。蟶子的味道約略嫌淡了一點,但口感非常彈牙,調味也不錯。鮑魚亦值得一讚,口感非常爽口彈牙,海鮮味很重,大小適中。沙井鮮甜生蠔,更好的青草味重了一點,但是十分新鮮。

手切牛頭脊生上嘅時候色澤非常靚,感覺新鮮。食落去非常鮮嫩,肥瘦適中,口裏面有好多牛嘅脂肪,重點係肥瘦的牛味也很重,食唔停。

仲揀左梅菜肉鬆蒸豆腐同金蒜黑豚肉蒸茄子。
梅菜肉鬆蒸豆腐,豆腐的口感非常嫩滑,一夾就散。而面頭有些微鹹的梅菜肉鬆,能夠調起豆腐的味道,口感十分JUICY,推介。金蒜黑豚肉蒸茄子都幾好食,蒜蓉味非常香濃,配上茄子就最好不過,不過若果能夠蒸耐啲,口感會更林生,更好食。

唔少得最後的粥底南瓜排骨,雖然食到最尾都飽飽哋,但係呢個粥一定要食,因為係頭先嘅海鮮水分流曬落去,吸收曬所有嘅精華,粥嘅口感非常嫩滑,南瓜味唔重,但係海鮮味非常豐富。

飲品仲可以任飲,有大量樂天罐裝飲品,還有椰子水、茶等等。
甜品自己整左朱古力甜筒,真係估唔到有得玩,仲要朱古力味非常香濃,口感軟滑為是餐蒸氣火鍋畫上一個完美嘅句號。