餐廳: 太興 (八號花園)
資訊:

前幾日黎食左切雞髀叉燒飯跟杏汁燉白肺湯超好味,滿分!食過翻尋味,今晚再黎。有得獎新菜式喎,紫淮山胡椒湯魚肚雞煲,但一支公獨獨督食個燒味飯算啦。兩次想去福建睇跌打都收六點,又睇唔到膊頭喇!唯有食個飯跟住落吧飲野啦。無雙髀飯叫?您唔係講笑麻?請問依位大陸阿姐您食過雙髀飯未呢?邊個教您咁計?勁搞笑,叫我 order 兩碟髀飯,其中一碟走飯!$76 + $70 = $146!咁我食叉雞飯,係咪要叫一碟叉燒飯再加一碟雞飯,其中一碟走飯呢?我真係無您咁好氣,求其比碟燒肉鵝髀飯我啦!唔洗叫兩碟飯麻?記得有次去澳門茶餐廳我個白飯要炒底,個大陸阿姐要加我一碟蛋炒飯錢 $25 蚊,您地強國人係好野既,輸晒!燒肉鵝髀飯,燒肉好好味,大飯店水準,肉香軟棉勁肉汁,咸香留係齒縫舌頭間打轉,加燒味甜豉油撈飯一齊食絕對停不了口!不過皮唔夠脆有點韌。鵝髀皮香肉嫩,肉質細緻纖幼,嫩不留口,非鴨肉可媲美!醃料味道豐富入味,醒胃而不濁。薄薄微脆鵝皮配上酸梅醬可去油膩,美味到頂峰!不過伴碟凍菜芯有點失敗,質感粗糙,不嫩不甜。白灼唐生菜,真係十分白灼吓,清水灼。食落葉片都幾厚,老帶韌,不太爽嫩,免強合格。木瓜雪耳燉豬𦟌湯,唔見有

木瓜雪耳燉豬𦟌湯,唔見有雪耳,燉到溶晒?熟木瓜太甜,一向唔喜歡,但今晚只得一款燉湯提供,唯有照飲啦。原盅熱辣辣送,一開香噴噴,感受得到的火侯。湯汁濃稠帶膠口,味道香濃兼肉味突出,好好飲。瘦肉好腍好味又鮮甜,食材高質,整體味道 good,但對我而言就偏甜左少少。

三寶飯,燒肉叉燒油雞飯。order 之前都心裡有數,併得越多、質量越差,因為早有經驗麻,諗住比多次機會佢。開估喇,還好可以接受﹗半肥瘦叉燒,軟棉又香口,好食 ﹗脆皮燒肉,都滿意,皮脆肉嫩仲帶點肉汁添,咸香跟甜豉油非常配合,撈飯無得輸。油雞,比雞胸我失望,質地好腍及無渣,淡淡雞味添上豉油清香,合格。總比以前食過既八寶飯好,八寶飯每樣兩三片,真係頭頭尾尾,驚鬼死!

瑞士汁安格斯牛柳絲炒河,比其他餐廳比較稍為特別既菜色,另類乾炒牛河。味道尚算滿意,一向對瑞士汁麻麻的我。河粉係我最鍾意既闊度,夠幼可以帶更多汁液、夠幼口感更滑、可以極速啜入口更有快感!整體不過不失既,瑞士汁沾滿每一條河粉,均勻度合格啦。鑊氣有點欠棒,瑞士汁始終偏甜,食落有點膩,好快滯。牛柳絲牛味濃,質地有咬口,河粉卷住同吃都唔錯。

燒肉鵝髀飯
白灼唐生菜