為咗送別觀塘Office嘅哥哥,妹妹就專誠去到觀塘創紀之城搵食,哥哥仲揀咗呢間哥哥添飯妹妹泡茶。話晒都係商業大廈裏面嘅餐廳,以為唔使等位,點知平日夜晚都座無虛席,我哋都等咗一陣先有位,可見相當受歡迎。原因喺呢度價錢一啲都唔貴,而且仲有一系列嘅台灣夜市特色小食,可解一眾滯留香港嘅朋友的鄉愁。我哋分別叫咗晚市套餐,入面包括咗三款前菜,分別係椒鹽爆溪蝦、涼瓜、同漬物拼盤,我尤其鍾意椒鹽爆溪蝦,夠香口又夠高鈣,而且份量都唔少。原來哥哥都好滋陰,所以揀咗花膠胡椒豬肚雞配炸炸脆米同白飯,另外仲有燙青菜同時令水果,夠晒豐富,營養又夠均衡。花膠胡椒豬肚雞湯嘅胡椒味唔會太重,而雞嘅份量都唔少,而且又唔會過熟,肉質仍保持鮮嫩。湯內仲有大大件花膠,仲要唔只一件,足夠分埋俾妹妹食。而我自己就揀咗破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈,同樣配埋三款前菜、白飯同時令水果。比目魚扒有兩大件,煎得非常香口,而旁邊嘅蟹肉菠菜圈亦做得夠精緻。既然同哥哥餞行,當然要叫得豐富啲(其實係我自己為食😜),所以我就指定揀咗我最鍾意嘅煙肉起司蛋餅。蛋餅入面有芝士同埋煙肉,雙重美味,非常香口。見小食價錢唔係貴,所以另外仲揀咗九層塔一口鹽酥雞球,
前菜
原來哥哥都好滋陰,所以揀咗花膠胡椒豬肚雞配炸炸脆米同白飯,另外仲有燙青菜時令水果,夠晒豐富,營養又夠均衡。
花膠胡椒豬肚雞
花膠胡椒豬肚雞
湯內仲有大大件花膠,仲要唔只一件,足夠分埋俾妹妹食。
破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈
煙肉起司蛋餅
蛋餅入面有芝士同埋煙肉,雙重美味,非常香口。
煙肉起司蛋餅
見小食價錢唔係貴,所以另外仲揀咗九層塔一口鹽酥雞球,起初以為只不過係每人一件嘅份量,估唔到有咁多,而我就最鍾意佢炸透咗嘅九層塔,九層塔炸過之後變成又香又脆嘅薄片,就咁食都一流。
九層塔一口鹽酥雞球
我仲揀咗鮮手工制芋圓奶茶,跟餐可以減$10,平時都係食珍珠多,今次配芋圓口感又唔錯,呢個半飲品半糖水嘅配搭真心正!
鮮手工制芋圓奶茶
呢一餐飯,哥哥同妹妹都真心欣賞!
破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈
鮮手工制芋圓奶茶