2010-05-05
月頭走去梨花園先食完韓國料理, 挑起我條筋, 好鬼想食韓國料理~ 今日又入到去西貢, 行完個轉, 菠蘿包未夠將我填飽, 見到周圍既泰菜好多人, 只有呢間冇人, 咦, 點解呢? 但唔理喇, 照入去試下啦, 凡事都要有第一次嘛~店鋪超細的 (但冷氣超夠冷氣, 一坐就涼哂), 只有店主同老闆娘2個人, 話說佢地2個又冇乜笑容喎, 好嚇人~ 一開個menu, 嘩! 都幾貴喎, 開始有d後悔, 但阿媽話 "咁既價錢, 實好味啦!", 噢, 咁只有2個人, 所以叫2樣野啦, 唔係會浪費食物~一叫完, 老闆娘 (依舊有點黑住面) 送上3大碟前菜, 分別有粉絲, 瓜, 同泡菜. 話說, 分量係真係多既, 唔係好慳, 唔捨得俾人個d. 而且味道非常好, 先講個泡菜. 咪睇佢顏色咁紅, 實好辣啦, 點知一入口, 呃人! 一d都唔辣 (為左遷就香港人口味?), 哈哈哈哈, 加上好爽, 酸酸既, 真係好開胃, 點食都唔夠~ 粉絲甜甜既, 而且幾煙韌 (好好咬!), 雖然好似冇乜顏色 (加上好似好油), 但出奇地美味, 意想不到! 瓜, 非常新鮮, 翠綠, 而且又爽, 重切得算係厚, 加上佢本身只有少少醃過,
一叫完, 老闆娘 (依舊有點黑住面) 送上3大碟前菜, 分別有粉絲, 瓜, 同泡菜. 話說, 分量係真係多既, 唔係好慳, 唔捨得俾人個d. 而且味道非常好, 先講個泡菜. 咪睇佢顏色咁紅, 實好辣啦, 點知一入口, 呃人! 一d都唔辣 (為左遷就香港人口味?), 哈哈哈哈, 加上好爽, 酸酸既, 真係好開胃, 點食都唔夠~ 粉絲甜甜既, 而且幾煙韌 (好好咬!), 雖然好似冇乜顏色 (加上好似好油), 但出奇地美味, 意想不到! 瓜, 非常新鮮, 翠綠, 而且又爽, 重切得算係厚, 加上佢本身只有少少醃過, 幾清新咁, 所以又係好開胃~
未食完個前菜, 個香蔥煎餅已做好~ 我開到仲以為老闆落錯左單, 落左海鮮煎餅 (因為入面有大量既章魚!), 但之後同老闆吹水先知正宗既香蔥煎餅係除左有蔥仲要有章魚~ 噢~ 唔講唔知~ 同埋呢個煎餅唔係用蛋或面粉做架 (都係老闆講架!)~ anyways, 講返味道先. 入面有章魚 (又係好煙韌好鬼好咬口!!!), 蔥 (爽, 脆, 新鮮!), 加上甜甜既餅 (勁厚!), 咬一啖就停唔到口. 老闆將個外面煎得好香好脆, 而且成份好大份, 可以夠4個人食囉! 顏色好鮮, 金黃色, 好吸引, 煎得真係好靚! 推介!
石頭什錦飯緊接上場, 老闆見我地食緊個餅, 就默默係旁邊張台都幫我地撈好個飯~ 之後一上台, 嘩! 勁大碗, 仲要激足料, 加上料同飯既比例係岩岩好, 唔多唔少, very good. 新鮮熱辣, 有紫菜, 芽菜 (勁脆), 蛋, 蘿蔔, 等其他雜菜, 而且個鍋好熱, 所以有d焦, 更加好味! 我地食到最後, 刮唔到飯焦, 諗住放棄, 老闆見到, 就主動幫我地刮d飯焦出黎~ 哈~ 所以一滴都冇浪費到! wonderful.
由於其實都算濃味同油油地, 叫左杯凍既柚子蜜解個渴, 不過唔係好凍, 但係都幾甜, 同埋都幾多柚子, 啖啖都會咬到~ 但如果凍d就真係爽d囉~
btw, 由於我地一路食一路讚d食物 (係熱烈讚賞!!!), 所以最後老闆同老闆娘坐低同我地傾計, 得知佢地每年都回返老家韓國, 仲會由韓國帶返好多local出既食物返香港, 即係話, 佢好多食材真係來自韓國架~ 嘩~ 勁啊! 同埋佢地以前係梨花園到做過, 難怪呢到既菜式同以前既梨花園咁似~
佢咁既食物質素, 配上咁既價錢, 其實係好抵! 野食大碟好味, 餐具都好韓式架 (鐵碗鐵筷子鐵羹), 只不過係坐得較逼, 唔係好舒服. btw, 有時行過呢條街有時可能未必留意到, 所以真係有點隱世既feel.