2016-06-06 1170 瀏覽
成日聽人講筲箕灣東大街有好多好野食 如果食煲仔飯既一定係金東大或者紹華, 但係而家人氣咁高排隊有排排 識食既我 梗係捐窿捐罅搵食啦 經過住喺筲箕灣既朋友介紹之下 竟然比我發現到一間隱世超好食嘅煲仔飯 呢間鋪頭既位置相當隱秘 係以前桃園條街嘅樂聲琴行轉右行入去,即係慈幼中學下面, 喺條人地既行入面 有三四間茶餐廳或者小菜店舖 成條街都聞到一陣陣既炒餸香味入到舖頭 瀰漫著家庭小菜既味道 望住個餐牌樣樣都想叫 我哋就問侍應有乜野小菜 好食 佢就建議我哋 叫左半隻霸王雞啫啫通菜 加個個鴛鴦鱔(黃鱔,白鱔)煲仔飯啫啫通菜真係聲如其名來到檯面通菜都仲係吱吱聲 鹹香味飄撲入鼻 一直以來我哋都有個習慣就係出街都不會要蔬菜類 因為會覺得好蝕底 但係喺度叫菜 你絕對唔會有咁既感覺 因為成個煲都係通菜,大大碟薑蔥霸王雞 大大碟 雞件非常嫩滑 加埋雞汁回味無窮重中之重緊係個煲仔飯啦 煲仔飯都唔例外 你都睇完都仲係支支聲 証明啱啱整好就即刻黎到檯面夠曬新鮮滾熱辣一開到個煲蓋 豆豉同個鱔油香味沖曬出嚟黃鱔 油香比較重,鮮味都比較濃白鱔 好鮮甜,爽口食到最後就梗係食飯焦,好似食緊米拱,脆扑扑

啫啫通菜
薑蔥霸王雞 大大碟 雞件非常嫩滑 加埋雞汁回味無窮
一開到個煲蓋 豆豉同個鱔油香味沖曬出嚟
黃鱔 油香比較重,鮮味都比較濃
白鱔 好鮮甜,爽口
食到最後就梗係食飯焦,好似食緊米拱,脆扑扑