週末過左澳門玩, 星期日晚番到, 已到晚飯時間, 大家都餓, 想快D搵地方食野, 就睇下港澳碼頭附近有咩食啦.其中朋友仔介紹左上環街市既熟食市場, 咁大家就照去啦, 可能係星期日關係, 上到去都無咩人, 好耐冇食過泰國野, 咁我地就食LEE間啦. 熟食市場環境衛生還可以, 算整潔, 比想像中好, 服務算不錯, 伙記都幾友善, 唔會有問唔答, 而且見到餐牌之外仲有D剪報, 應該LEE到都幾出名。飲品 – 叫左椰青, 夏天飲真係好爽, 仲有好多椰肉食炒金邊粉 - 有豆腐干, 芽菜, 蔥, 雞肉, 唔係好油泰式小食拼盆 – 樣樣有D, 泰式春卷/炸蝦丸, 新鮮炸, 好脆; 泰式包雞味道OK, 但有D油膩馬拉盞通菜炒肥牛 – 不過不得啦, 食飯總要叫個菜食下到我最鍾意既冬蔭公湯 – 又大細SIZE分, 我地6個人叫左個大既, 香味十足, 又足料, 酸酸地唔太辣, 好開胃沙嗲串燒 – 叫左1打, 雞/豬HLAF HALF, 燒得唔乾, 配特制沙爹醬, 好味咖喱雞 (另加左蒜蓉包) -咖喱有紅/黃/青揀, 怕辣叫左黃咖喱, 薯仔好'林'身, 配蒜蓉包一流LEE間隱世泰國菜, 大家經過上環附近, 可

飲品 – 叫左椰青, 夏天飲真係好爽, 仲有好多椰肉食
炒金邊粉 - 有豆腐干, 芽菜, 蔥, 雞肉, 唔係好油

馬拉盞通菜炒肥牛 – 不過不得啦, 食飯總要叫個菜食下

LEE間隱世泰國菜, 大家經過上環附近, 可以去試下
2017-08-13