2021-09-02 774 瀏覽
之前食過秋田鐵板燒,覺得不錯,所以今晚約朋友來試下佢既浜燒,聽講話都唔錯。我同朋友坐底點完餐之後,店員問我有無興趣食蝦,原來餐廳做緊推廣「一手赤蝦」,如果在社交平台 like 了秋田鐵板燒社交平台專頁,就可以用一雙手抓蝦,抓到幾多就煮晒俾你食,咁抵,我就當然玩啦 。最後我地抓到 6 隻蝦,yeah!3隻燒,3隻做刺身。赤蝦刺身鮮甜鹽燒赤蝦好香口,彈牙另外,我們點了北海漁港(二人前套餐 $488位) 這個餐本來是有九洲松葉蟹食。但因為季節關系,餐廳未能提供九洲松葉蟹,所以改成日本和牛肉刺身。日本和牛肉刺身8片 - 粉嫩色的和牛肉刺身,配埋如雪花般的細緻紋理,直接放入口,有輕柔鬆軟的質感,會在口腔慢慢溶化,確係令人驚喜,每一啖都是一種享受。兵庫縣直送播磨蠔 x 2 - 蠔肉十分飽滿厚肉,店員幫我燒到半熟,入口有點creamy,蠔味夠濃,新鮮青森殘酷網鮑 x 2 - 鮑魚大大隻,肉質好軟滑鮮甜,口感彈牙,超讚北海道帆立貝 x 1 - 有用醬油調過味, 店員控制火喉掌控得好好,燒出來帆立貝都好嫩滑厚燒紐西蘭草羊架 x 1 - 紐西蘭草羊架 肉質嫩滑juicy,燒得好香口,調味也很好人氣蟹味噌甲

3隻燒,3隻做刺身

赤蝦刺身鮮甜

鹽燒赤蝦好香口,彈牙
赤蝦

另外,我們點了
北海漁港套餐

日本和牛肉刺身

兵庫縣直送播磨蠔

青森殘酷網鮑

厚燒紐西蘭草羊架

人氣蟹味噌甲羅燒 x 2 - 蟹味噌甲羅燒以蟹膏,味噌,蟹肉,蟹子,鵪鶉蛋,蔥花調配,然後把它放在火爐上熱烤攪拌。熟透後,蟹味噌甲羅燒化成土色,濃濃甘甜的蟹膏伴隨著蟹肉,蟹籽在嘴裡盤旋,而味噌微微鹹香非常對味。
人氣蟹味噌甲羅燒

山之惠黑松露茸野菌箔燒 - 野菌十分香,又清甜,配上黑松露茸就更加香

山之惠黑松露茸野菌箔燒

河豚魚干 - 河豚魚干燒得很香,不點沙律醬會食到燻河豚魚干味,點了加咗七味粉的沙律醬,又會有另一番風味
河豚魚干

清酒昆布大蜆煮 - 蜆肉好肥美,用清酒和昆布來煮,特別清甜,提升了鮮甜味
清酒昆布大蜆煮

最後來一個
紅豆雪糕、綠茶雪糕為今晚作總結

紅豆雪糕、綠茶雪糕
赤蝦