2024-10-29 117 瀏覽
今日去左一間位於柯士甸站附近既隱世居酒屋,雖然店仔細細,但啲嘢食好有水準🥰點左和牛粒石鍋飯、日式薯餅、清酒煮蜆同雜錦天婦羅首先,和牛粒石鍋飯用嘅和牛粒,肉質非常嫩滑,入口牛味濃,帶有一種濃郁的肉香。石鍋飯底部有一層香脆的鍋巴,咬落去有種酥脆的口感,非常好味。飯粒吸收咗和牛的鮮味,同時又帶有少少燒焦的香氣,整體味道層次豐富日式薯餅外脆內軟,隨碟附上美乃滋,增添咗風味,食落好有滿足感清酒煮蜆係另一個亮點,蜆肉鮮甜,淡淡清酒香氣令到整個蜆湯飲落清甜,湯底清新而唔會過於油膩,飲落去非常開胃,配合蜆肉一齊食,真係好搭!雜錦天婦羅係最有驚喜,炸衣香脆得黎唔會太厚粉,炸得金黃酥脆,內裡嘅食材保持住原汁原味,特別係蝦同南瓜,蝦肉彈牙,南瓜香甜,配上天婦羅汁,味道更加突出。總括來講,今餐無論係食材新鮮度定係味道搭配都做得非常好,令我十分滿意。下次一定會再嚟試其他菜式!