2021-10-01 64 瀏覽
今日到上環等朋友收工食飯,佢話結至街有間地道風味日本料理小店,雖然地點較隱蔽,同事食過話CP值高,廚師曾去日本學藝,價錢合理又好食,要帶我去試下😄店舖門口十足日本居酒屋風格,店內貼滿早年電影同動畫海報,座位雖然唔多,但都舒適濶落,又播住日本電影同動畫主題曲,好有日本feel😅我哋點咗兩份日式卷物,另外再點咗日式炸豆腐,天婦羅盛盒同唐揚炸雞😄牛油果軟殼蟹卷,鰻魚反卷兩款都係即叫即製,牛油果軟殼蟹卷同鰻魚反卷都用咗牛油果,令反卷口感清新,軟殼蟹香脆,面層仲有蟹籽,層次感豐富,鰻魚肥美好食😋日式炸豆腐外脆內嫩,豆腐滑溜,加咗鏗魚汁同柴魚絲,令豆腐加添鮮味😋天婦羅盛盒炸物有金菇、南瓜、茄子、蘆筍、蕃薯同大蝦,炸漿唔厚,火喉剛剛好,一層薄脆包住炸物,大蝦鮮味彈牙,茄子清甜有汁😋唐揚炸雞炸雞大大嚿,雞肉軟嫩唔乾,外層微脆,正😋

牛油果軟殼蟹卷,鰻魚反卷

日式炸豆腐
外脆內嫩,豆腐滑溜,加咗鏗魚汁同柴魚絲,令豆腐加添鮮味😋

天婦羅盛盒

唐揚炸雞
炸雞大大嚿,雞肉軟嫩唔乾,外層微脆,正😋
2021-09-27