2022-05-21
2005 瀏覽
尖沙咀棉登徑一向都多正嘅餐廳今次同朋友嚟都想試好耐嘅—平成一向想來嘅原因,就係因為佢門口嘅裝修已經好有日本嘅風味。加埋店舖名令我諗起日本嘅平成時代店舖有啲似我以前去過嘅日本餐廳,牆壁貼滿唔同嘅人有日文既字,同埋放咗好多日本唔同嘅酒。雖然店舖細細地,不過佈置得好有心機晚市menu如下:叫左個:1️⃣壺清酒盛合 (sake +阿波酢骨雞膝軟骨+芥辣八爪魚凍豆腐) $2502️⃣蕃茄梅漬 $503️⃣泡菜牛肉燒餅 $1504️⃣野菌松葉蟹肉稻庭烏冬 $180好鍾意店舖嘅酒杯,真係好似身臨日本咁。sake甜甜地,酒味濃列,小酌幾杯就好👍🏻☺️蕃茄梅漬-首先蕃茄係超鮮甜嘅😊除咗本身好Juicy嘅蕃茄汁,好特別嘅係佢好似加咗啲梅酒咁,冇諗過咁嘅combination 出嚟個味道特別又好味,令人impressed👍🏻芥辣八爪魚凍豆腐-10分推介哩個前菜,個豆腐Texture幾好,軟得來喺夾嘅過程中唔會話好易整碎,非常多嘅八爪魚🐙,仲有啲好爽脆嘅小菜。就咁食會食到豆腐嘅清甜味道,放啖八爪魚撈埋啲Wasabi汁一齊食,完全停唔到口😍😍阿波酢骨雞膝軟骨-細細碟嘅雞軟骨,加埋檸檬汁食👍🏻👍🏻粒粒有肉有軟骨,香脆惹味😋😋泡菜牛
今次同朋友嚟都想試好耐嘅—平成
晚市menu如下:
叫左個:
2️⃣蕃茄梅漬 $50
3️⃣泡菜牛肉燒餅 $150
4️⃣野菌松葉蟹肉稻庭烏冬 $180
泡菜牛肉燒餅-另一個我10分推薦嘅項目☺️一上菜已經聞到好香嘅燒餅味,賣相好似大阪燒餅嘅感覺😋望落有少少煎燶,但係食落一啲焦嘅味道都冇。泡菜嘅辛辣味配埋牛肉再加埋紫菜,材料好豐富,泡菜嘅味道最突出
野菌松葉蟹肉稻庭烏冬-烏冬嫩滑幼長又彈牙,湯底好好味,估計應該係日式魚味高湯。野菌同松葉蟹肉嘅份量都比得好均勻,松葉蟹肉雖然整碎咗,仍然不失十分鮮甜嘅味道。一路食一路飲晒啲湯🫶🏼🫶🏼
兩個人total $770,人均消費$385
侍應態度好,上菜速度係有少少慢,不過居酒屋本來都係一路坐一路傾偈一路飲酒
所以我覺得OK
下次再同朋友嚟☺️👍🏻