餐廳: 三德素食館 (佐敦薈)
資訊:

2010-09-20 141 瀏覽
又隔咗一段日子,係時候約食齋嘅舅母出哩聚一聚。今次搵咗三德哩試一試,雖然前排三德出事見過報,但舅母話佢嘅齋菜都OK,搏佢上次出事係個別例子,今之又即管隨緣一試! 因為舅母食嘢隨緣,乜都無所謂,所以任得小弟發板,打開餐牌眼花撩亂,老實講,食齋我都唔算有咩心得,再者,我都係唔太要求嘅人,所以見到有個套餐餐牌,即刻拎上手睇睇。特價自選套餐,有二($142)、四($278)、六人餐($388),全部都包一個湯、羮或素翅,再晌指定小菜中揀兩個、四個或五個小菜,另外加送糖水,不過送完即止,仲有收番茶芥$6位,小食$12碟同加一。我哋有七個人,所以叫咗個六人餐,再加多一個炒飯,非常夠食!套餐即係套餐,上菜上得非常快,先哩湯,但個湯未滔完,其他餸都陸續咁上晒。上海酸辣湯真係有酸辣湯嘅神髓喎,除咗用素肉絲代替豬肉絲,當然唔會有雞紅或豬紅啦,其他都係素食材料,所以,同平時晌上海鋪飲嘅感覺差唔多。五柳仙斑外層炸得酥香,裡面嘅芋頭夠粉夠軟糯,唔會有粒粒,難得炸完唔太油,成條「仙斑」切晒件,點啲五柳酸醬食,外皮加芋泥自然溶係口中,酸醬減低油膩感,雖未稱得上絕配,但絕對做得唔錯。菜遠羅漢齋豆腐典型大堆頭齋菜,有冬

,先哩湯,但個湯未滔完,其他餸都陸續咁上晒。

上海酸辣湯

五柳仙斑

菜遠羅漢齋豆腐
典型大堆頭齋菜,有冬菇、珍珠筍、金針、木耳、白菌片、枝竹…等,加埋豆腐,同菜芯墊底,唔好見佢有打獻汁,其實味道極之清淡,真係好「齋」,但食齋菜就係要有咁嘅心態,欣賞吓蔬菜嘅原味。

欖菜雞蓉四季豆

全晚最唔素,而又最惹味嘅一個餸,只因為啲欖菜囉。欖菜味道鹹鹹香香,最適合配淡味食材,四季豆就好似佢嘅襟兄弟咁,通常見啲菜館用欖菜炒就炒四季豆,不過依次唔係搭肉碎,用咗素雞肉粒,同樣香濃好味。

沙嗲獅子球什菜煲
沙嗲味道較為單薄,始終係食齋,唔加得五辛(蔥、蒜、洋蔥、韭及興渠),所以都接受嘅,唔可以話吓吓都要同出面其他食肆比,咁樣不如唔好哩依度!獅子球,素肉丸,質感都做得幾似肉,當然無肉味啦,哈哈,加上粉絲、什菜一大煲,都算好食!

鑊仔錦丸鮮竹浸菜苗
唔知咩叫做錦丸,又係鑊仔上,所以貪得意叫哩見識吓,唓,啲錦丸同個獅子球一模一樣嘅,味道同口感都一樣,根本就同一樣嘢哩。湯底就好清,烚菜水,無乜味,好彩啲鮮腐竹夠豆味,不過都覺得依個餸都係叫錯架喇。

松子炒飯

都有水準,飯粒炒得乾身分明唔太油;配料都多,除松子,仲有豆腐粒、菜度、欖菜碎,但收成$58碟,都係食鋪租。

三德唔好諗住佢係齋菜館會清靜啲,其實佢就好似一般中菜館咁,環境都比較嘈
,至於服務都幾勤快,啲阿姐都算幾有禮貌!
上海酸辣湯,同晌上海鋪飲差唔多。
五柳仙斑,炸得酥香,芋頭蓉夠粉夠軟糯!
菜遠羅漢齋豆腐,欣賞吓蔬菜嘅原味。
欖菜雞蓉四季豆,惹味,撈飯最好!
沙嗲獅子球什菜煲,沙嗲味道較單薄。
鑊仔錦丸鮮竹浸菜苗,錦丸同獅子球同一樣嘢。
松子炒飯,配料都多,炒得有水準!
五柳仙斑,炸得酥香,芋頭蓉夠粉夠軟糯!
欖菜雞蓉四季豆,惹味,撈飯最好!
松子炒飯,配料都多,炒得有水準!