HK Epicurus
隨咗膏蟹, 也算是有特色的海鮮小店.
HK Epicurus
關注
記得早前, 這間從茶餐廳開始演變成晚上也會賣海鮮同蟹粥的店子, 它的主理人雷太曾寫信來邀請我免費去試食. 但講番起 "試食", 我當然唔會同人家地一般見識, 我只會選擇性地去試的. 人地叫你去試你就去試, 只不過是利用你的網上知名度利用你吧?  有時見到人家請你食餐免費餐, 或飲杯啤酒, 就好像傻仔地給予了個笑面, 不會覺得像出賣了自己靈魂地一樣嗎?   當然, 真是好食的就唔怕寫. 真金不怕洪爐火. 你真係得嘅話, 我當幫你免費做宣傳又如何? 大家食友食得開心, 你地又有錢搵, 大家快樂可以共存的. (雖然覺得未俾邀請的食友要自己後來岩荷包, 也會覺得有些過意不去! :(). 其實唔好食的, 我就索性唔寫你了, 已經是俾足了面. 而這也已經曾發生過好幾次. 大家知不知道, PR 公司係會吹人寫食評的? 本人也收過好幾次 Reminder 但我就係都唔寫, 因為本人最憎欺騙讀者! 當然身為 PR 公司工員, 佢嘅職責當然會是希望試食家, 最後會俾面寫個好食評(馬評). 但恕本人做不到. 你有 Guts 同本事 叫得我黎試, 最好就有胆量接受意見同改進. 而我最終寫得出來的, 都絕對會是真心推介或真正意見.   如果這 PR 或店舖最後收到這真心的 endorsement, 不是應該開心些麻? 起碼唔會像人家的假. 唔好的, 我已經選擇咗唔寫了, 誰也不會知我有黎過測試, 俾面都俾足了, 連 OK-Face/Crying Face 都唔會寫. 但好的話, 我就一定會寫回. 因為最緊要是公平.

當然, 每個人水平未別會是一置. 有些人有得試就會仆到去試, 也希望陸續地有得唔洗錢去不停地試食, 谷一谷自己的名氣也是好事啩. 之後就好雞地給了一個笑... 老實講, 這不是一個君子應有的行為.  為了一時貪念, 就千年道行一朝喪吹捧一些未必是好味的店, 但換來的, 就只會是食友門的血汗錢... 我絕對不會忍心 :(  但做這些的, 確實大有人在.  我試食完, 從不會以誇張型式地描述一些根本麻麻好食的馬評, 而浪費任何人的金錢. 你間舖真係想做得好啲的話, 就請聽求些真正的意見, 不日地自己改善吧. 真正識食也 respect 食物的人, 不會給任何人糊亂擺佈的, 這是做人的最基本宗旨. 本人來 生記茶餐廳食的時候, 也先先說明, 其實是 Anonymous Visit 的, 先前絕無打俾雷太知, 我就係給她邀請試菜的 HK Epicurus.  最後也真金白銀地俾了錢, 所以寫時也閣得寫得特別輕鬆呢! 也要多謝搞手門, 剛好在這時侯俾了我個機會去試試這邊的真實!
先來個啤酒 -
炸八爪魚丸 -
這個不錯的, 但好像不夠八爪魚獨有的新鮮同 Octopus 味. 但炸得不油不膩, 還可以. 但就好像差了少少. 6/10
蠔肉春卷 -
這個是它的一個 Signature Dish 之一, 而真的是好食. 有蠔的鮮味也炸得唔錯. 7/10
膏蟹粥 -
來這裡, 絕對要叫它的膏蟹粥. 膏蟹同水蟹的分別, 在於甜味同蟹膏味. 澳門食的蟹粥通常是奶白色的水蟹為主, 而香港的就著重金黃色的蟹膏味. 這粥煲得很好, 也很杰, 但老實講多了些無必要的薑味. 其實這裡的蟹水準不錯也夠新鮮, 不需要杞人憂天地放這麼多薑去癖腥. 蟹的甜味, 其實也更加可以再多應不是這水準. 7/10
冬蔭公煮蜆 -
這泰式冬蔭公煮蜆, 真的弱到是, 不是有人同我講這是冬蔭公湯底我都唔會察覺. 蜆是煮得拾到火烤的, 但說得出是賣 Tung Yam Kung, 未有十成, 也唔該有七成味道吧. 真的有點不明白為何會出這碟水準的菜. 5.5/10
鴦鴛蟹蜆伊麵 -
其實這碟來的時侯, 老實講覺得同以上的好似有點了重複. 為何又係蜆同蟹? 但這其實可以是個不錯的 Combo. 不過湯底絕對是不夠應有的甜味 (要須知, 這不只是中菜才有的 Combination technique! 西菜也有很多時用這個 combo!). 麵反而是煮得不庸, 是真的. 但味道還是少了些許 f味閣的 depth. 6/10
蜆肉春卷 -
同上面的蠔肉春卷比, 這個更加有驚喜! 不過點都覺得這晚起碼, 有兩三樣餸菜是太接近地相似, 但主理人當然不介意我的意見, 因為這不是黑社會, 人家說什麼你就要服從, 不能聽其他意見. 但如果店主可以將不同的餸菜, 做得無咁 repetitive, 在成頓晚餐的平衡度來說, 應該還可以有更好的表現. 8/10

***************
最後埋單都只需每人六十幾, 也真的平到立刻發笑 (不包括酒水). 就算最後水準還可以更好, 但看價值已經會是再來的冲動了. 始終要自己俾錢食飯, 不同人家話就話請你來試, 實際是利用你幫忙作宣傳. 去食飯, 點都要計一計條數的!  :)

如果好吃就讚 唔好食就照直講,所以,有關人們都怕左我,知我把口唔收.
回覆
我真係會幾嬲啲所謂嘅餐廳, 唔肯聽人意見的. 俾錢唔俾錢對我其實無分別, 因為你俾錢嘅就當然有理由要求高啲, 但如果係 Invitation 試菜 就講明要接受 criticism. 如果唔係當幫人 promotion, 咁咪同啲馬評人一樣!
2011-05-01
你說的是大陸在滿福樓吃了Openrice的免費餐之後的笑面食評嗎?雖然我知你吃完也沒有寫...
回覆
嗰次食完我又死咗機, 又唔知點寫, 但其實好想追番寫的. 睇下聽日點, 我又懶 不過你可能會 surprise, 我最後俾笑面的, 因為我諗起有啲嘢之前寫過這間時唔明的一點. 雖然味道不算好味, 但好似諗諗下又搵到少少答案? 我都未完全明白!! :)