2021-09-06 1014 瀏覽
話說今日係打算同心心媽媽食雲魅, 但book唔到位。  之後又想轉場MOKO 一田食牛脷, 點知沽清。 之後費事再搵, MOKO是旦搵咗間唔使排隊嘅泰國野。 正是La Maison D''Elephant。 Walk-in入去, 侍應姐姐帶我入到最入面, 有兩張三人枱。  一張自閉枱一張望窗。佢俾咗張自閉枱我哋。  我輕輕問下可唔可以坐窗邊, 侍應話果張係三人枱。 但兩張枱明明setting一模一樣都係一枱三張凳, 玩photo hunt我都搵唔到唔同。 Any肥,  之後點菜, 點咗一個椰子雞湯, 馬沙文咖哩,  冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹, 同龍眼冰。 椰子雞湯 好勁椰奶味同好甜, 係甜到依家諗返起都牙痛果隻。同大陸隻椰樹牌椰奶九成似。同埋一上枱打開個蓋, 煙霧瀰漫, 以為好熱啦, 點知一入口係凍嘅, 個煲下面有蠟燭但無點着。 叫侍應嚟一問。佢話湯凍同蠟燭冇點着係正常, 但佢可以幫我哋再煮返熱同點返着個蠟燭。我哋都係求食飯啫, 咪接受咗。馬沙文咖哩(羊) 咖哩味道幾好, 只係又係好甜, 而啲羊肉有啲好肥又有幾舊又硬又柴。冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹 的確係好好食, 雖然啲軟殼

椰子雞湯

椰子雞湯

馬沙文咖哩(羊)

馬沙文咖哩(羊)

冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹

的確係好好食, 雖然啲軟殼蟹無去到腮, 但出面食飯, 我都唔會expect佢會去腮。

龍眼冰

同羅漢果水九成似, 可以唔使試。

呢間嘢好唔好食就兩睇, 每道餸都甜到牙痛。服務態度就唔講啦, 我剩係見到一個成個蒙面加藤鷹咁嘅侍應有關心過我哋。

而且重點係, 食到一半心心媽媽忽然去廁所, 之後返黎就話食唔落。 用佢嘅講法係屙到腸穿肚爛。佢話中午無食過咩特別嘢, 而一飲完個椰子凍雞湯就肚屙。我唔係金田一都睇得出關個湯事。但佢個湯已經拎咗去返熱, 想留sample都無可能。
2021-09-03