2019-02-02
今日嚟到深井搵屋企人食晚飯,屋企人建議天氣凍不如去食羊腩煲,陳記羊腩煲都唔錯 , 我以為陳記淨係得燒鵝好食,我地三大一細叫做五個菜。七點嘅時候都唔多人,但係都八點鐘左右人就已經坐滿鋪頭五分四嘅位置。蒜蓉粉絲蒸扇貝 鋪係面嘅芫茜蒜蓉粉絲份量好足,牛油味好香好香但重略嫌多油, 帶子肉大大粒好飽滿椒鹽九肚魚九肚魚炸到皮脆內軟,配埋炸蒜頭同埋鹽酸醋一齊食十分之開胃,可惜份量就比較少, 唔係好夠喉蝦米粉絲雜菜煲材料充足係鋪滿整個沙煲生炒臘味糯米飯 呢個糯米飯個份量夠足,應該大概有六碗左右,佢入面嘅臘腸,潤腸,臘肉,蝦米都好足料, 每粒嘅臘味飯都上色均勻,只不過都係略嫌多左有少少油,但係整體嚟講係有80分嘅古法支竹羊腩煲主角出場呀 ,我哋去就係為咗品嘗呢個羊腩煲,一上枱果然家人推介冇錯, 啲羊腩多到個煲個都冚唔埋。同其他地方食過畀呢度嘅價錢雖然貴啲但係個份量就一啲都冇欺場,入面嘅羊腩肉支竹好豐富,羊腩亦都已經炆到好諗好入味, 加完熱就已經可以即刻嚟食㗎,我諗三個人叫一煲食都可以夠飽總結: 埋單大概七百幾蚊左右,平均每人用咗一百鬆啲就食到咁豐富嘅晚餐, 而家茶記普通食個飯講緊嘢都五六十蚊 ,所以呢個
蒜蓉粉絲蒸扇貝
生炒臘味糯米飯
生炒臘味糯米飯
古法支竹羊腩煲
古法羊腩煲
總結: 埋單大概七百幾蚊左右,平均每人用咗一百鬆啲就食到咁豐富嘅晚餐, 而家茶記普通食個飯講緊嘢都五六十蚊 ,所以呢個價錢有呢啲咁嘅質素同分量我覺得係超值嘅