2018-07-10 2589 瀏覽
客戶系四川人,來左香港一個星期,開始思鄉,提出要食川菜,應承左帶佢去食川菜的我腦海浮現出一大盤紅辣椒🌶️隨即滴汗....好驚😅捨命陪君子吖咯!寶寶不吃辣,但寶寶不說,12345,頂硬上了哦!約左客戶中午食老川皇,食評見到唔食辣可以要求,我都放心d。客戶系個勁貪靚的靚女,佢一見到我就指住自己面上正准備茁壯成長的暗瘡,花容失色咁大叫⋯⋯佢講在家鄉從未生過暗瘡🤣咁點吖,仲食晤食川菜,佢話照計劃食。不過我就可以持正牌要求小辣🤣⋯⋯或者走辣😆款式多,有川式特色,也有炒菜,樣樣齊全,總有一款岩你。為左靚女客戶唔爆暗瘡,我專門交待全部要小辣,眼見佢咁失望,我系咁安慰佢,小辣也試下有冇四川味嘛。佢點左白菜豬肉餃,味道不錯,睇得出系餐廳手工制做,皮薄陷多,最重要系有麻辣的味道,很開胃。我就幾鐘意,佢就嬲爆爆,無辣不歡🤣冇辦法啦,靚女你貪靚吖嘛。四川涼面,又系小辣,有涼面的爽,川味的麻,靚女客戶都贊好,不過美中不足系花生🥜不新鮮,有臭油味!我地挑左出來了🤦🏾‍♀️樟茶鴨,維基百科講又叫樟茶鴨子,是四川菜中的一道涼菜。相傳成都人黃晉臨,在清宮御膳房為慈禧當差時,改用樟樹葉和茶葉熏鴨,發明此菜。用肥嫩公鴨先以陳皮
約左客戶中午食老川皇,食評見到唔食辣可以要求,我都放心d。

款式多,有川式特色,也有炒菜,樣樣齊全,總有一款岩你。

白菜豬肉餃

四川涼面

四川涼面

用肥嫩公鴨先以陳皮、肉桂、芫荽、紹興酒及其他醃料塗抹鴨身,再放入蒸籠蒸,然後在炭上撒上樟木碎和茶葉慢煙燻,即為樟茶鴨。

呢道菜拎上來時擺盤系咁,幾靚,且好勁的煙燻味,比之前其他餐廳食開的樟茶鴨煙燻味勁好多。
樟茶鴨

攤開之後,就系咁樣,嘿嘿,頸,全部都系頸吖😲靚女客戶晤開心了,我安慰佢,可能餐認為頸比較好食掛。不過我地都堅持要換菜,侍應拎左入廚房。最後系我地要埋單了,佢未整好,呢道菜就變成取消了。
樟茶鴨

蟹粉豆腐:雖然賣相麻麻,但口感算是不錯,可惜帶不出蟹粉的鮮,盡顯豆腐的酸。
不過不會食到熱氣,實在系川菜館避喉痛之不二選擇。
蟹黃豆腐

豆乾炒肉絲,夠鍋氣,爆炒香乾,不惜不足之處太咸。如果送啤酒可能幾好。
香乾炒肉絲
2018-07-10