2016-07-18 354 瀏覽
香港人就係鍾意食日式拉麵,你見各大品牌拉麵店之前都在香港開店,你就知啦。一風堂同豚王係比較可以比較嘅兩間,因為佢地分店多、價位相近、拉麵款式亦係以五六款經典加上每日限定或者期間/分店限定作招徠。我個人而言,兩間嘅湯底同麵條都啱我口味,一風堂比豚王就勝在麵嘅粗幼有多幾個選擇。今次去到旺角分店,我叫咗3款小食同埋店鋪限定嘅「奉天黑醬油拉麵」。個人而言,奉天醬油的確做幾剛剛好,味道鮮濃而又唔會膩,因為湯底質感唔會有豬骨濃湯嘅稠密,令你每一口食完,你都會覺得仲有空間食多少少。麵條亦容易沾上醬油香。整體都好食,深信我會再encore 食多次。但三款小食就比較普通同埋失望,我叫咗芥末蝦mix 牛油果,呢個組合好穩陣同埋不過不失。IFC 炸雞就炸得比較乾身同堆柴口咁,真係豪大大雞排嘅$30三隻好過佢。黑松露餃子,餃子嘅口感好穩陣不過不失,但係黑松露係來自個醋汁,當個餃子沾上醋汁時,黑松露味大減.....令到呢個菜式有啲失色。希望以上資料可以比大家做個參考啦。

但三款小食就比較普通同埋失望,
我叫咗芥末蝦mix 牛油果,呢個組合好穩陣同埋不過不失。

希望以上資料可以比大家做個參考啦。