2018-11-05 742 瀏覽
尼泊爾 - 一個我還未踏足過既地方,對佢既食物更是一無所知。品嚐一個國家既食物也是對一個國家culture既見識。行左去佐敦渡船街附近不起眼既尼泊爾餐廳第一次食Nepalese food.$40一大碟香料薯仔。茴香籽,芫荽,洋蔥等香料炒薯仔。少少辣味同多層次香料味覺,又唔會太鹹。整碟未有機會變涼已經被食光光。Puri with veg curries. 3件焗到漲卜卜既餅。餅本身味道幾特別,小麥麵粉應該有少少發酵過微微帶酸,我並唔抗拒呢種天然發酵既微酸。幾種素菜curries也唔錯。也是走輕香料路線。最期待既就係尼泊爾蒸豬肉餃"Momo", 名字可愛同埋餃子係我既最愛食品之一(最愛食品其實好多😂)。蒸餃一上,E, 小籠包?!一食落又唔係wor, 裡面主要係豬肉加洋蔥,包本身麵比較實。中間嗰碟辣醬唔會太辣。同Momo一齊食幾得意。味道還好,免不了會同小籠包比較。#口味無國界#下次試炒餃子#再試埋其他餅類
香料炒薯仔

Puri with Veg Curries