2019-05-04 29 瀏覽
幾經辛苦終於大家夾到日子,約齊人食飯喇,今次同樣尖沙咀,方便大家收工過黎。見有間新野,大家都未試過,就揀左呢間洪鼎重慶火鍋。環境Book 左枱,去到就入得,環境光猛又乾淨,啲枱唔會同隔離痴得好近,整體感覺好舒服。每張枱旁邊都有架餐車,除左方便放野食,餐車上面仲有圍裙、濕紙巾、紙巾提供。除此之外,仲有個貼心位,就係個餐牌每款餸側邊都寫左要淥既時間。打邊爐除左個食材新鮮,時間掌握都好關鍵!服務我地一坐低,侍應好主動推介菜式,個湯底到左又叫我地試飲個湯先,上菜時又會講下佢有咩特色,點樣淥好食啲。真係要讚!食物前菜有炸黃豆同蕎頭,啲黃豆炸到好似Nuts 咁好脆口,等湯底滾既時候我已經食唔停口。醬料區係自助的,除左平時嗰啲,較有特色的有黑醋、辣蝦醬,同埋每枱都有一小罐特別香既麻油。值得一提係個放調味料既碗有一邊係有篩,幫你隔走啲湯/油,好貼心既設計。雖然間野叫洪鼎重慶火鍋,擺明招牌係食重慶辣野,偏偏我地幾個都唔食得辣,好在仲有好多選擇,湯底我地揀左松茸鮮菌湯,個湯好好味仲有好多菇,但掛住飲唔記得影相,哈哈。唔食辣都揀呢間,其實係因為見到個 『盛肉拼盤C餐』好吸引,入面全部都係澳洲M4/M5級和牛

食物

唔食辣都揀呢間,其實係因為見到個 『盛肉拼盤C餐』好吸引,入面全部都係澳洲M4/M5級和牛。有圖有真相,個賣相真係同Menu 既一樣。入面有牛胸肉、牛肩肉、肩後肉、三角肉同M9和牛牛丸。講真我食唔出唔同部位有咩分別,但牛味香濃又唔韌,仲有少少油脂喺口入面融化,呢個價錢有呢個級數好抵食。

另一個值得推介既係鮮蝦水餃,個皮係類似雲吞皮,夠薄,入面啲蝦都幾多又夠爽,好食。

素菜方面我地叫左萵荀、白菜、手工黑豆腐,全部都新鮮,而且每款都只係$38,好抵!

飲品叫左自家竹蔗水,自己煲係唔同啲,寧舍清熱解渴,又唔會太甜。

總結﹕食材新鮮,乾淨衛生,性價比高,好適合一班人聚會。
溫馨提示﹕晩上八點半前埋單仲有七折。