2012-01-31 15 瀏覽
大部份時間晌大陸做嘢嘅死黨阿東,啱啱要落返嚟開會,少有咁晌閒日係香港,難得佢約小弟一齊食晏,就算公司包伙食都要出去同佢一齊食啦。突然叫食飯,仲要晌中環,中環食晏好似蝗蟲攻城咁丫嘛,又想食得舒服,要夠靜局傾偈,真係對我有啲難,幸好公司周時有幾本飲食雜誌睇門口,又「拿拿淋」上網摷一摷料,就搵咗松家。其實都知佢開咗段日子,日頭多數做定食,夜晚就做放題,網上食評都唔錯,雖然食個晏平均要百鬆啲,但睇嚟質素都應該OK,即刻訂位先。約好12:30pm,小弟就先去攞位。環境確實幾清靜,深啡牆身同間隔,紫色梳化,有部份卡位仲有高身通花隔住,私隱度再多啲。可能時間尚早,都只係幾成人,不過到1:00pm,眼下所見,都差唔多坐滿全場,中環食晏就係咁,多好地方都爆得緊要。兩個男人,自然唔使多諗,定食搞掂,壽司、魚生、咖喱、鐵板燒,有飯又有麵,悉隨專便。平嘅七、八十,貴嘅去到百幾、二百,收加一。咖喱豬扒飯定食 $98- 咖喱飯定食有三款選擇:牛肉、豬扒、雞扒,小弟就揀咗咖喱豬扒飯定食,附有麵豉湯、沙律、鹹菜。- 麵豉湯味道幾濃,又無過鹹;沙律係啲生菜、芒果、火龍果,叫做湯後飯前清清味蕾;而鹹菜,今次食到嘅係中華沙

,不過到1:00pm,眼下所見,都差唔多坐滿全場
,中環食晏就係咁,多好地方都爆得緊要。
時間尚早,有啲水盡鵝飛!
通花隔住嘅卡位,私隱度高啲。
調味架:七味粉、胡椒同豉油!
咖喱豬扒飯定食 $98

- 麵豉湯味道幾濃,又無過鹹;沙律係啲生菜、芒果、火龍果,叫做湯後飯前清清味蕾;而鹹菜,今次食到嘅係中華沙律(海帶)同醬醃蕎頭,啲海帶調得幾好味,而蕎頭帶有少少鹹酸,幾有趣呀!
- 豬扒飯份量著實幾大份,好抵食吓。珍珠米黏糯軟身,足有兩碗飯份量,而豬扒厚身,肉質鬆軟,肉嫩多汁,外層吉列脆口甘香,又唔太厚粉,水準做得幾好
;至於咖喱,係傳統日式做法,唔辣,帶果香及甜味,撈飯當然好食。碗飯內另有兩粒無醃過嘅蕎頭,所以食幾件豬扒,又「趙」番粒蕎頭,中和一吓
,感覺清爽啲,無咁熱氣又無咁「漏」。
銀雪魚西京燒定食 $138

- 阿東所揀嘅係銀雪魚西京燒,燒魚類定食唔係好多,其他嘅仲有蒲燒鰻魚、鹽燒鯖魚,跟飯、麵豉湯、鹹菜,無沙律嘅。珍珠米、麵豉湯、鹹菜上面都講過,唔多提喇!
- 銀雪魚頗大片,若一大隻手掌之呎吋,伴有蕃茄片同青瓜片,賣相叫平穩沉實。小弟見啲銀雪魚燒得咁靚,都黐食咗一小片。因為係西京燒關係,肉魚會用味噌同味醂醃漬過,所以較入味,味道感覺略為濃,帶少少鹹,而魚油又十足,所以醮點點沙律醬嚟食感覺平衡啲,無咁肥膩。
話午飯時間一個鐘,但難得一聚,真係頭頭尾尾傾咗個半鐘有多。雖則閒話家常,但都帶有一份彼此關心嘅友情!不過,今次又係阿東請,非常唔好意思,下次等小弟埋單啦

時間尚早,有啲水盡鵝飛!
通花隔住嘅卡位,私隱度高啲。
調味架:七味粉、胡椒同豉油!