餐廳: 太興 (沙田廣場)
資訊:

2018-01-04 332 瀏覽
minipapa今天去太興下午茶。好餓所以想點個飯食。直奔主題。三文魚飯係我經常點嘅炒飯。今日依然照舊點佢。通常炒嘅需要等一陣,但今日好快點餐就上來了。又橙又綠嘅炒飯,顏色鮮豔,食慾大增。炒飯軟硬適中,唔會太乾,但又保留口感,米飯味道均勻又唔會太鹹。加了蟹子所以食落口會有彈彈嘅感覺,增加米飯的層次感。三文魚有時會過火食落會「鞋」,但今日完全唔會,火候啱啱好,食落口好嫩滑。minipapa好鍾意啲炒飯有菜粒,所以哩碟三文魚炒飯好啱胃口。同時三文魚醃過味,微鹹加上魚嘅油膩而炒嘅飯,配上份量充足嘅菜粒,可以中和返啲油膩感,而且也健康。但因為這炒飯食落好開胃,而且下午茶份量同午餐無異,不知不覺會食好多,甚至成碟都清曬(女仔)。當你食完先突然發覺,已經好飽好飽啦美中不足係太興主食嘅下午茶雖然份量足,但越來越貴,比外面嘅午餐仲要貴。如果有多啲輕盈嘅主食下午茶俾客人選擇,價格相對降一點,就更好。
minipapa今天去太興下午茶。好餓所以想點個飯食。

直奔主題。

三文魚飯係我經常點嘅炒飯。今日依然照舊點佢。

煙三文魚菜粒炒飯

煙三文魚菜粒炒飯