Jintunggwong
開眼界的印度素菜
Jintunggwong
2025-10-10
關注
# 【食評】鬧市中少有嘅正宗印度素食體驗 —— Saravanaa Bhavan 🇮🇳

今日同老婆嚟尖沙咀金龍中心樓上嘅 **Saravanaa Bhavan**,呢間號稱全球都有分店,主打純素印度菜。之前真係未試過印度素食,今次都算係開眼界。

## 🌿 餐廳環境

一入到去就覺得幾特別,餐廳地方幾大、光線柔柔地、裝修乾淨明亮。
坐位闊落,唔逼人,好多外國人食客,感覺已經知「呢度係真 · 印度味道」。
啲員工態度好親切,講英文溝通冇難度,仲會主動講解有咩推介。

## 🥤 飲品

首先上嚟兩款印度經典飲品:

**1️⃣ Mango Lassi(芒果乳酪飲)**
味道十分濃郁,飲得出真材實料唔係糖漿味。
甜度適中,芒果味重但帶少少酸,飲多幾啖會幾飽肚。

**2️⃣ 石榴汁**
原汁即榨,上枱時溫度唔算好凍但感覺超新鮮!入口酸甜平衡,好refreshing,餐前飲完好開胃~

## 🥟 前菜小食

**Vegetable Spring Roll(蔬菜春卷) $80**
炸得香脆、入面餡料多,帶少少辣味但唔過火。味道意外地好夾,好似中菜香口版但融入咗印度香料氣息。

**Pani Puri(印度脆球) $80**
呢個真係第一次試,覺得超特別!細細個脆卜卜嘅空心餅入面加咗酸甜嘅醬汁同豆粒。
食之前自行淋汁落去,一啖爆汁,完全係新奇體驗~辣辣酸酸但好過癮,老婆話呢個佢最鍾意。

## 🌯 主食

**Chilly Baby Corn Kati Roll(素食卷餅) $100**
卷餅熱辣辣一上枱已經聞到香氣,餅身軟熟有彈性。入面包住甜粟米、洋蔥、芝士同辣汁,辣中帶甜,好啱重口味嘅人。份量好足,兩個人share都夠。

**Dosa(印度煎餅) $80**
呢個係超經典南印度菜!煎餅比人頭仲大,薄脆香氣十足。
配埋三種醬汁,有綠色香草醬(薄荷味)、白色椰子醬、同黃咖喱豆醬。每款味道都唔同,點嚟食變化好多。
真心推介——外脆內軟,難怪好多印度人入嚟都會嗌。

---

## 🍛 Chana Bhatura(香辣鷹嘴豆咖喱配炸麵包)$88

呢個賣相好搶眼,塊麵包炸到成個氣球咁大!超鬆脆。
咖喱係正宗印度風味,香料味超濃但唔嗆喉,帶微辣。
包撕開抹啲醬汁一齊食真係超滿足。

## 💰 價錢 & 總結

我哋食咗以上幾樣加埋兩杯飲品,埋單約 **$500**。
以兩個人嚟講份量真係超多,食到最後要外賣走一半。

整體感覺:
✅ 食物正宗、香料層次豐富;
✅ 員工友善、環境乾淨;
✅ 價錢合理、份量驚人!

💡 **推介菜式**:Pani Puri、Dosa、Chana Bhatura
💡 **體驗感**:9/10,唔單止食嘢,仲似去咗印度旅行一趟

👉 如果你未試過印度素食,呢間 **Saravanaa Bhavan(尖沙咀金龍中心)** 真係值得一試,保證令你刷新對「素食」嘅印象!
Pani  Puri
Chilly  baby  corn  kati  roll
Paneer  mushroom  cheese  dosa