2022-04-30
娘家在柴灣,有時返柴灣都會出街食傾吓計,唔好要屋企人煮得咁辛苦。 薯仔屋電影餐廳喺正電影院隔離,環境好開揚,感覺舒適。我哋下午茶時間傾吓計食吓真係好relax~ 原來除咗糖食之外都一樣有外賣,都幾抵食,如果下次唔係堂食都可以考慮外賣,懶下不用煮飯。下午茶餐牌選擇好多,但我就鍾意意大利菜Feel,揀咗一款薄餅同埋意粉~ 薯仔屋薄餅(蘑菇風乾火腿)$54薄餅係薄身嗰啲,口感香脆,上面就有好豐富嘅蘑菇同埋風乾火腿,當然唔少得仲有芝士,蘑菇薄片但仍然保留水份,另外風乾火腿就咸香十足,作為下午茶又唔使食過多,實在不錯。意式意粉(輕量)+蒜蓉包$58呢款意粉佢整得水份充足,而且上面嘅肉醬都食得出唔係坊間求其攞貨嗰啲味道,好match。仲有相當香脆鹹香的蒜蓉包,更加提升層次。忌廉煙肉湯+$10(是日餐湯)嗌之前可以問吓係乜嘢湯,呢款忌廉煙肉湯好足料,裏面粒粒碎嘅煙肉令到個湯有鹹香,本身嘅忌廉亦都好滑同埋香濃,大大碗,物有所值!!跟餐特飲半價熱情果雜、芒果雜 $34➡️$17係有水果味嘅梳打,上面仲好似雜果賓治咁有唔同嘅水果,賣相好靚,我哋仲叫咗少甜,清新啲,凍冰冰適合夏日飲用。其他Close Up走嘅
薯仔屋薄餅(蘑菇風乾火腿)$54
意式意粉(輕量)+蒜蓉包$58
忌廉煙肉湯+$10(是日餐湯)
跟餐特飲半價熱情果雜、芒果雜 $34➡️$17
其他Close Up
走嘅時候見到夜晚個Menu其實都好豐富,下次如果夜晚都唔想煮飯,可以過嚟呢度幾個人一齊開餐啦!