2017-12-18
今日放工之後,約咗媽媽食飯。一間餐廳,平時成日會食,今次第一次寫食評。餐廳用木做主要風格,有西式酒吧的風味。餐牌上,卻是港式西餐廳餐牌,非常有懷舊風格。相信有不少80後依然會記得,小時候與爸爸媽媽吃西餐的感覺啊?最喜歡,當然用係童年回憶酥皮海鮮湯。唔知點解,加$15 ,酥皮海鮮湯呢會,小朋友覺得好吸引?小女童心未泯,當然要叫了。忌廉湯,加上香濃的魚味,仲有脆脆地嘅酥皮,混合在一起,非常滿足。當然,要分享一啲俾媽媽食啦。媽媽叫咗燒大蝦、牛扒意粉、紅酒燒汁正!大蝦燒得好香,不會太燒焦。皮依然好好味,鹹鹹地,會咬下先吐出來。不過一隻蝦,唔夠,一啖就食晒。好彩仲有牛扒燒汁唔會太鹹,啱啱好。配意粉牛扒就啱晒我就叫咗紐西蘭肉眼扒配薯條。炸薯條雖然有啲熱氣,但係我喜歡吃。我就會有少少蘑菇汁,肉眼扒外邊燒得有一點脆、肉質是八成熟、有穩重的感覺。次出來依然有不少肉汁,配上薯條吃,滋味一流。咁多年幫襯,依然沒有令我失望買單大概$300非常化算,下次再來!
酥皮海鮮湯
紐西蘭肉眼扒
買單大概$300非常化算,下次再來!