2025-05-25
啱啱上完堂正值下午餐時間,想去搵間茶餐廳食茶餐。 行過見到金二少呢個名好似有啲印象,就入去試下。 見到有個tea set 係宜家好流行既開心果, 咁就點呢個set, 有開心果西多士,餐飲叫左開心果奶茶紅豆冰。 開心果西多士多士上有滿滿流動既開心果碎碎多士醬, 切開啲多士醬非常多,整片都係草綠既多士醬。多士熱辣辣送上所以係軟身,唔係唔會係放涼左硬掘掘果啲咁。 朋友就叫左銷魂叉燒飯加開心果阿華田。 銷魂叉燒飯份量都幾多。叉燒飯上有兩隻太陽蛋,我試左少少甜豉油配上叉燒味道都可以。 另外開心果飲品幾好,唔會太甜。 尤其開心果奶茶紅豆冰,雖然係紅豆底,但紅豆唔會過甜,奶茶味相對唔算好突出,紅豆配開心果碎幾特別。整體係好飲同埋有質感。 後話,發現原來金二少係出名奶茶,見周圍好多人都叫奶茶,下次真係要試下佢嘅奶茶。
開心果西多士
朋友就叫左銷魂叉燒飯加開心果阿華田。
銷魂叉燒飯