2021-08-11 61 瀏覽
四年前同女朋友拍拖,同過佢去一次長洲,記得當晚我哋亦都係去食海鮮嘅,之後大家重回呢個地方,今次就揀咗星期日食中午嘅海鮮餐。🐙今次帶埋屋企人嚟,我哋四個人叫咗六款海鮮加一款精美小菜,個套餐仲有油菜送添🥬。開頭聽到六款海鮮都諗究竟食唔食得晒,其實個份量唔算太多,勝在每樣嘢都可以食下。我自己係椒鹽fans,叫咗椒鹽豆腐、椒鹽賴尿蝦🦞、椒鹽鮮魷🦑,三款嘅椒鹽都煮得好好食,廚師手勢同調味都好好,個豆腐外脆內軟,都幾好餸飯。而鮮魷啖啖肉,大家都食得好開心,好快就食清光。賴尿蝦雖然唔係話好多肉,但係勝在個味道好鮮味,鍾意食海鮮嘅朋友應該都會鍾意呢一款嘅煮法。😂蟹方便我哋就嗌左咖喱蟹同埋薑蔥蟹,爸爸鍾意咖喱蟹既嗰個汁,因為廚師煮得好入味,又係一個送飯一流嘅菜式,成家都飯筒嚟。雖然呢啲蟹唔係我哋平時食開嗰種肉蟹,勁多肉可以食,不過味道係唔錯嘅。👍🏻白灼蝦🦐嘅份量唔算多,有大有細,以我最鍾意就係佢嘅蒸扇貝,因為佢一碟只有三隻,我哋另外加$30叫多一隻,覺得都幾抵食,早知就再嗌多一碟啦。清炒油菜就普通啦,覺得都好抵下,因為最後埋單我哋食咗五碗白飯,加埋都係$650左右,以海鮮餐來講個性價比都幾高,都推薦朋友

白灼蝦🦐嘅份量唔算多,有大有細,以我最鍾意就係佢嘅蒸扇貝,因為佢一碟只有三隻,我哋另外加$30叫多一隻,覺得都幾抵食,早知就再嗌多一碟啦。清炒油菜就普通啦,覺得都好抵下,因為最後埋單我哋食咗五碗白飯,加埋都係$650左右,以海鮮餐來講個性價比都幾高,都推薦朋友去食嘅,可能中午冇咁多人,可以清靜啲食。👍🏻
2021-08-07
  • 椒鹽鮮魷