2022-07-17
長沙灣呢個臥虎藏龍嘅地方,越開越多特色餐廳,今日就試咗呢一間以南美菜作招徠嘅Amusement Eatery。餐廳入面周圍掛住特別字句嘅霓虹燈,再配上節拍強勁嘅南美音樂,除咗享受食物,啱晒配埋啤酒紅酒同朋友傾偈Chill下。 重點推介🔥 👍 傳統秘魯檸檬漬魚生𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚 𝙋𝙚𝙧𝙪𝙖𝙣𝙤 從來未試過嘅秘魯菜,用上芫荽、洋蔥、辣椒,再加上青檸汁去醃魚生片。味道有少少似泰式青木瓜沙律,感覺好清新,啱晒做開胃菜。 👍 秘魯特色燒春雞 𝙋𝙤𝙡𝙡𝙤 𝘼𝙨𝙖𝙙𝙤 𝘾𝙖𝙧𝙞𝙗𝙚ñ𝙤 燒春雞燒得啱啱好,雞肉嫩滑有雞味,加上多咗香料去醃製,好入味,令成個菜色味道昇華左。燒春雞本身微辣,可以配上特色醬汁,更辣更惹味。 👍 南美特色甜品:粟米芝士蛋糕 𝙋𝙤𝙨𝙩𝙧𝙚𝙨 𝘿𝙚 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙨𝙖 餐牌上面冇寫明南美特色甜品係咩,我哋嗌咗先知道係粟米芝士蛋糕。芝士蛋糕配上粟米真係好少見。芝士蛋糕加入大量粟米粒,每一啖亂畫嘅芝士蛋糕都會咬到粒粒嘅粟米,而且令成個甜品都好重粟米味,好特別嘅配搭,估唔到都幾夾。📍Amusement Eatery 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
重點推介🔥
👍 傳統秘魯檸檬漬魚生𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚 𝙋𝙚𝙧𝙪𝙖𝙣𝙤