2025-04-01
放工嗰陣,經過一間新開嘅小店,見到門口貼住貢花雞嘅宣傳海報。我原本都唔知咩係貢花雞,但海報上隻雞色水靚到不得了,即刻勾起我肚裡嘅饞蟲,於是直接入店叫咗一隻手撕雞。除咗貢花手撕雞,我仲點咗一碟炆煮牛雜。貢花手撕雞一上枱,雞肉嘅嫩滑就一覽無遺,皮爽肉滑,雞味濃郁。聽店員講,貢花雞係用特別嘅養殖方式,餵食特定飼料,難怪味道咁獨特。個調味亦都拿捏得啱啱好,唔會太咸亦唔會太淡,除咗保留雞肉原本嘅鮮味,仲帶有陣陣香麻味,真係一食就停唔到口。再講下呢碟炆煮牛雜,牛肚、牛腸、牛筋等食材處理得乾乾淨淨,完全冇異味。牛肚咬落爽脆,牛腸軟嫩入味,牛筋糯滑彈牙。炆煮牛雜嘅醬汁濃郁,香料搭配得天衣無縫,鹹香中帶住陣陣回甘,每啖都充滿正宗牛雜香,食到停唔低。呢次探店真係太掂喇,下次梗係要再嚟!廚哥長沙灣東沙島街167號地下B1號舖
廚哥
長沙灣東沙島街167號地下B1號舖