2017-12-13
今日難得夾到時間,同屋企人相約到長沙灣食泰國野,平時都會專程去九龍城食泰國野,相比之下長沙灣方便得多,而且呢到既鋪位好近地鐵站,行過去都唔使五分鐘。雖然係閒日,但係到左七點鐘左右都已經差不多滿座。黃咖哩牛腩煲(一個辣椒),雖然餐牌上有一個辣椒,但係我應為呢個辣度係任何人都可以接受到既,怕辣既朋友都可以試試。我認為個咖哩汁內既椰香係非常吸引,而且非常滑口,用來送飯一流。而牛腩就入味且唔韌。泰式肉碎生菜包(一個辣椒),肉碎既調味很香濃,搭上各種配料,而且加上肥肉混和在一起,令到肉唔會乾身,不過頗辣,但仍然愈食愈想食。金沙炒大蝦,大蝦是炸的,所以可以考慮連殼食,蝦既用料都幾大方,蝦十分大隻,而且食得出鮮味,用炸米粉墊底,過下口癮都唔錯。豬頸肉炒椰菜苗,豬頸肉表層微脆。而椰菜苗就較爽口,配上豬頸肉一清一濃,味度剛剛好。椰青,椰青配泰國食物真係絕配,清新而且解辣。龍眼冰,啖啖都係龍眼味,不過要有心理準備係比較甜的。除左食物之外,最值得讚既係服務態度,服務十分殷勤。
椰青,椰青配泰國食物真係絕配,清新而且解辣。
龍眼冰,啖啖都係龍眼味,不過要有心理準備係比較甜的。
除左食物之外,最值得讚既係服務態度,服務十分殷勤。