2022-09-17
於早上11:15開始致電外賣落單,都預左佢會多外賣、多堂食,收銀負責收銀、又落外賣單、又聽電話外賣單,係的確好忙。於11:21佢聽到電話,但一攞起電話佢講左一句「等等」,就一直放低電話,佢又冇收線,咁一直冇攞返起電話。之後用另一電話打去,應該因為佢未收線,所以一直都唔會打得入(一打就會自動斷線,係正常的),咁唯有出去外賣。其實原先預要行20分鐘先到,所以先要預先打電話。邊行邊再打電話,都係以上原因,都係不斷斷線。重點環節到喇!抵達鋪頭,先同收銀員講你一直唔聽電話:「你仲hold 緊電話」,佢一臉驚訝,亦見佢拎一拎起電話,放返落機座。果時已經11:50,雖然知道過左時間,但佢hold 住電話30分鐘,咁都唔知係我過時定佢hold到我過時。其實佢一係一直唔好聽電話、一係佢直接掛機打唔入,接左一句等等就30分鐘。可以話佢太忙忘記接左電話,但一句太忙就覺得係正確?只能講體諒,而唔係道理。事情未完,我開始時禮貌要返早餐,當都預左收銀話話時,我亦重申解釋佢仲hold緊我另一電話,之後我見其中一位老闆(戴眼鏡的)走近,我再講返要早餐同原因,佢依然拒絕落早餐。我要再解釋,咁佢話我阻住佢收銀,我地但左係
重點環節到喇!
事情未完,我開始時禮貌要返早餐,當都預左收銀話話時,我亦重申解釋佢仲hold緊我另一電話,之後我見其中一位老闆(戴眼鏡的)走近,我再講返要早餐同原因,佢依然拒絕落早餐。我要再解釋,咁佢話我阻住佢收銀,我地但左係門外繼續講。佢依然重複又重複話係我話時,佢一心覺得就算佢接左電話,因忙而放低電話係正常,就算hold住一直唔落單而過左時都唔係佢問題。我想多次解釋,亦表示可於展示通話紀錄,佢一意話唔使。係佢角度明白,佢覺得我阻佢時間,但相反地,我角度如果你一直唔接電話都還好,接左又放低hold30分鐘到忘記埋。我本身都只係想落返早餐。
第一位老闆(戴眼鏡),佢原先好堅持拒絕,擺明大家語氣愈來愈重。講左7、8分鐘,另一老闆(較斯文嘅男士)先出嚟問咩事,佢聽左幾句就禮貌點話俾我落早餐。戴眼鏡嘅老闆見佢partner 出左聲,先悔氣地話:做俾係你。我當時回應:你嘅態度都好差。佢當然不甘:我唔係差。要加一句就勁喇:「大帝!依咪做俾你啦,你一係要,一係唔要」
自問,如果只係我自己一個,我會照將此事照出post而唔買,但因為亦要幫別人買。也好!證明有此事,並唔係作故仔。有單架!