2015-06-27 2591 瀏覽
原先諗住食卧龍莊,去到樓下見到得1個門口,寫住1樓係千鍋居,2樓卧龍莊,睇極都係得1條樓梯上落,由於知道2間係姊妹店,所以心大心細咁上去睇下。上到去問樓面卧龍莊點上去,佢話樓上冇開,廚房係哂度,食嘅嘢係一樣架。聽佢咁講,我哋選擇坐低。可惜呢個時候,冇人會為你帶位,冇人招呼你,個個睇你唔到咁,自己唯有死死地氣搵張枱,感覺超唔好坐低見只放午市,就問樓面攞主餐牌,等咗一陣先攞到嚟,睇完揮咗好耐手再等咗一陣先有人嚟落單,唉!我哋叫咗虎皮尖椒,香辣雞雜煲,水煮牛肉,擔擔麵同一杯荔枝沙冰!虎皮尖椒不過不失,應該係話出錯機會最低嘅菜式!香辣雞雜煲,錯咗唔香又唔辣, 只有雞雜腥味,雞雜完全冇腌,整個煲係一個錯誤水煮牛肉又係錯嘅, 牛肉又係冇味,而且口感好鞋好柴,我都冇話走麻走辣,點解會又唔麻又唔辣架,最奇怪係我又見有花椒同辣椒架喎,唉!擔擔麵估佢唔到咁大碗,同水煮牛嘅size 差唔多,呢個麵有落宜賓芽菜,有麻醬味,算pass.呢個沙冰好難handle, 就咁飲又怕飲哂啲荔枝汁之後得返座冰山,隊冧佢又怕成枱都係,我知沙冰唔值錢,都唔駛咁掛最終,我哋冇一樣嘢食得哂,沙冰飲咗一半都冇。 如果好似個樓面咁講卧

虎皮尖椒不過不失,應該係話出錯機會最低嘅菜式!

香辣雞雜煲

香辣雞雜煲,錯咗
唔香又唔辣, 只有雞雜腥味,雞雜完全冇腌,整個煲係一個錯誤

水煮牛肉

水煮牛肉又係錯嘅

擔擔麵

荔枝沙冰

最終,我哋冇一樣嘢食得哂,沙冰飲咗一半都冇。 如果好似個樓面咁講卧龍莊都係食呢啲咁嘅嘢,咁我可以放心試第二間川菜館
2015-06-27