2015-02-27
昨晚第一次去星幕食飯,是我老公推介的,佢之前食過話OK,晚餐是semi-buffet,3道菜$298,4道菜$398,食物普普通通,酒店應有質素,不是太差,但今次想批評的是他們的銷售手法。昨晚一坐低,有個似是部長或經理級的人走來招呼,問我們飲唔飲酒,我地話要水得啦!佢問我地要有氣定冇氣既,我地一齊話要冇氣既,佢之後無啦啦攞住支樽裝水走去我老公身邊,show 一show 俾佢睇,跟住講"呢支無氣既!" 我老公無為意,點了點頭, 跟住個部長就開咗樽水斟俾我地。之後我越想越古怪,其他枱都無呢支水,之後問另一個侍應,支水係mineral water,即係要收錢啦 首先我地無講過話要mineral water,我地淨係話要冇氣既水,恴思咪即係普通水囉!第二,佢攞支水埋黎,無講過話呢支係mineral water,要收幾多錢,咁好明顯係博大霧啫!諗住我地唔出聲就哽咗支水嗎? 雖然個部長一聽到我質問,就即刻話支水佢簽單,不用收錢,但不埋支水要幾錢,可能只是幾十蚊,但堂堂酒店咁樣做生意,好離譜!當我們是水魚嗎? 點解唔堂堂正正問個客要唔要mineral water ,樽水要幾錢? 就係呢支水,大家唔好