喺銅鑼灣竟然有一間全港獨家概念店嘅7-Eleven,仲要係同一個2022年創立嘅香港品牌—「奀師傅」攜手,喺銅鑼灣開設聯乘概念店,品牌秉持「奀小能成大器,用心就是師傅」嘅理念,專注高品質食品製造,7月4日首次同7-Eleven攜手,將傳統港式麵店嘅懷舊味道帶到便利店!奀師傅主打匠心製作,所有菜式用新鮮食材,非凍貨,仲全人手處理,保證健康新鮮,啖啖都係香港人嘅集體回憶!今次我嗌咗三款必試菜式:五香牛雜、沙嗲牛肚同京都炸醬配七仔麵,每款都好似返到細個喺街邊麵檔食飯嘅時光!🍽️五香牛雜配七仔麵($35/份)呢款五香牛雜配七仔麵真心係懷舊港味嘅代表!牛雜用新鮮食材,非凍貨,每個部位(牛肚、牛腸、牛肺)都由師傅人手去除雜質,乾淨又彈牙,咬落滿滿牛香!湯底係奀師傅嘅隱藏亮點,炆煮6小時嘅牛骨湯,濃郁純粹,牛味爆棚,飲落暖胃又滿足!七仔麵條爽滑有咬口,吸晒五香湯底嘅精華,配上隱藏配搭——奀師傅嘅傳統港式辣椒醬,酸甜微辣,層次豐富,唔會搶牛雜嘅風頭,簡直係港式麵檔嘅經典重現!健康新鮮嘅用料同匠心製作,食得出奀師傅嘅用心!🍽️沙嗲牛肚配七仔麵($35/份)沙嗲牛肚配七仔麵係另一款必試!奀師傅延續傳統沙嗲牛肚

🍽️五香牛雜配七仔麵($35/份)

🍽️沙嗲牛肚配七仔麵($35/份)
沙嗲牛肚配七仔麵係另一款必試!奀師傅延續傳統沙嗲牛肚嘅經典配方,仲創新咗味道同工藝,用8種獨門香料調配沙嗲醬,香濃惹味,入口有花生嘅濃香同微微嘅辣味,令人一試難忘!牛肚同樣係新鮮非凍貨,吸汁能力超強,咬落彈牙又Juicy,滿口沙嗲嘅風味!七仔麵條同沙嗲醬汁好match,麵質煙韌,食落好似喺70年代嘅茶餐廳食飯咁!全人手製作嘅牛肚乾淨無雜質,健康新鮮,完美展現奀師傅嘅匠心精神!

🍽️京都炸醬配七仔麵($27/份)
京都炸醬配七仔麵係港式雲吞麵店嘅經典回魂!奀師傅用米芝蓮麵店嘅炸醬配方改良,選用新鮮蕃茄手炒醬汁,唔加一滴水,酸甜濃郁,滿滿蕃茄嘅天然鮮味!炸醬用手切肉條(唔係肉碎!),肉質結實有咬口,配上蔥花同黃豆芽,增添香氣同爽脆口感。七仔麵條彈牙順滑,掛滿炸醬,每啖都好似返到細個喺街邊麵檔嘅回憶!健康新鮮嘅食材同全人手製作嘅用心,$27嘅價錢真心抵食,係全港獨家概念店嘅必試之選!

我最鐘意就係整番個隱藏配搭—
牛雜x辣椒醬🌶️,喺新鮮牛雜配上酸甜辣的傳統港式辣醬,層次豐富而不膩,將碗麵昇華到另一層次!