2022-07-07 735 瀏覽
銅鑼灣✨中式Fine Dining ❤️中菜廳來講環境一流,枱與枱之間隔得開,空間感十足,頭頂嘅吊燈好有氣派。職員服務好好,幫你斟茶,又關心進食進度,安排上菜🙌🏻☺️整體感覺都好高級Set Dinner $780@❁ 前菜三色素鵝拼積木茄子/秘製臭豆腐凍盤三色素鵝用左腐皮包住紅蘿蔔絲、萵筍絲等等。感覺幾清新。積木茄子整得好靚,唔睇餐牌唔知佢係茄子,沾上左薄薄粉漿,炸得通透,配上椒鹽,香口惹味。諗到呢度都有臭豆腐🙊又臭又香,加埋甜醬辣醬幾好食。❁ 湯品蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽🍲蟹肉羹真材實料,食到一絲絲嘅蟹肉,濃稠適中。加入左蛋花、冬茸,材料豐富。竹笙花菇燉湯同樣出色,竹笙唔似平時過淋,反而係好厚身好爽口,整體感覺好清潤。❁ 金榜醬六頭大虎蝦六頭虎蝦大得誇張,手掌般大✨✨😱第一次食金榜醬,感覺有少少似冬陰功,椰汁味道香濃。蝦本身已經開邊,可以用刀叉切開佢,非常方便食用,蝦肉爽彈有鮮香🦐❁ 八珍老薑一口黑豚肉黑豚肉充滿甜醋香✨✨外層脆卜卜,而且好乾身,內裏鬆軟☺️呢個真係好滿意好好食,好有咬口,加上蕎頭、紅薑,酸甜開胃。❁ 酸菜桂花魚球原條桂花魚起肉,桂花魚肉厚實。湯底有少少辣,但可接受。
Set Dinner $780@

體感覺好清潤。

❁ 金榜醬六頭大虎蝦

❁ 八珍老薑一口黑豚肉

❁ 酸菜桂花魚球
原條桂花魚起肉,桂花魚肉厚實。湯底有少少辣,但可接受。

❁ 蟲草花珍菌濃湯浸畤蔬
菠菜索盡了金黃濃湯嘅鮮甜!配以爽囗嘅蟲草花和香味濃郁嘅珍菌生整個配搭清清地之餘又好有鮮味。食到呢度我已經好飽☺️但好享受 。

❁ 嫩雞煨麵
麵幼細入口軟滑有彈性,湯底有鮮味,配上鹹雞肉。

❁ 二鍋頭桂花蛋散
蛋散入口十分鬆化~滿滿蛋香與桂花甜香,酒味淡。淨係睇餐牌唔知道有番薯糖水,有一大粒芝麻湯丸食完真係大滿足。

📍 顏府御膳 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓