2020-12-09 10 瀏覽
約咗朋友食飯,我哋一共四個人,之前試過返深圳一齊食海底撈麻辣鍋,但疫情之後就返唔到,所以都好懷念重慶火鍋嘅味道。一入到黎,都見到呢間裝修幾有特色,啱啱新開張,於是就嚟試吓。我哋叫咗鴛鴦湯底($159),一邊係麻辣湯底,另外就係蕃茄湯底。 整體來講,蕃茄湯底不過不失,麻辣湯底用咗好多唔同嘅辣椒,唔算好辣,啱晒鍾意食辣但食唔到好辣嘅我哋🤣 麻辣牛肉$101 如果鍾意食辣,就一定要叫呢個麻辣牛肉,因為每一片牛肉都好大塊而且厚身,而且醃滿哂香料, 個人覺得比個湯底更加辣,要做好心理準備先叫,我地就食完要飲返幾啖加多寶中和返翻先得! 但呢種辣好爽! 三秒海帶 $48 呢度嘅海帶我一定要大力推介,因為又平又大份,長長地薄薄地,沾滿麻辣味或者係蕃茄味,都好好味! 就好似佢個名咁,放3秒食得,要等其他嘢嘅時候就keep住食佢😂 食完之後會想叫多一碟🤪 鮮紅薯粉 $38 識叫一定會叫薯粉,薯粉煮熟之後比較粗身,容易吸味,口感煙韌,爽滑彈牙,煮得耐d會吸多啲麻辣火鍋嘅辣味,正! 安格斯肥牛$182 呢個牛味比麻辣牛肉重,色澤偏紅,配上少脂肪,建議放喺蕃茄湯底或者係豬骨湯底,就可以食到牛肉嘅鮮味😋 紅糖鍋盔

麻辣牛肉$101

三秒海帶 $48

鮮紅薯粉 $38

安格斯肥牛$182

紅糖鍋盔 $55

呢個係紅豆味嘅炸饅頭,個人覺得呢個真心係特色,大家都可以試吓,本身炸饅頭就冇味,呢個入面就有紅豆餡,而且你仲可以點上糖漿,令到平時食開嘅炸饅頭甜甜地,外脆內軟,更好食!

紅糖糍粑 $55
呢個都係特色小食推介,外皮炸得香脆,要趁熱,點上糖粉同埋糖漿,入面煙韌,係麻薯嘅口感☺️

墨魚滑 $98
有四支竹筒,口感彈牙😆

紅糖冰粉 $23
食到個口好重口味,所以叫碗冰粉中和下,味道同預期一樣,冰冰涼涼,上面有少許杞子、提子乾同埋花生碎。

金菇$37 炸魚皮 $55
都係食火鍋必叫,是常識吧🤣
2020-11-14