2021-05-06
呢間餐廳係銅鑼灣,放工同朋友想去食泰國野,就決定去呢間,小曼谷有唔少分店,所以都有信心。佢係用火車做主題,有唔少打卡位,除左一入店既大火車好醒目,仲有唔少detail位,包括入面燈飾,甚至裝飾品都有火車,好似置身泰國火車market咁。二人套餐$288泰脆炸豬手德國炸豬手就食得多,泰式就未試過。首先佢份量超大,賣相都好吸引。除左豬手,仲有醃蘿蔔乾同蝦片小食。佢既蝦片有驚喜,好香口之餘食到淡淡蝦味。而主角炸豬手好脆口,但火喉剛好,唔會太乾身或太油膩,咬到少少肉,肥瘦相間,唔怕熱氣可以一試。小曼谷海南雞半隻雖然係半隻,但都夠2-3人食,大大碟。雞肉好滑,淡淡雞油香味。配埋特製泰式辣醬,多一種酸辣味道,不過我覺得就咁食都已經好好味,反而更食到原汁原味,$288呢個套餐好抵食。冬蔭公湯(原隻虎蝦)$138大大隻虎蝦好吸睛,而且味道酸辣好開胃,唔會over,佢仲有d菇同少少雜菜,多d層次,用黎撈飯,變左冬蔭公湯飯,夏天食一流。
二人套餐$288
泰脆炸豬手