2023-12-01 987 瀏覽
星期日同朋友去完Sogo感謝祭,自然要搵地方醫肚,係附近搵咗呢間有靚景既西餐廳。餐廳設計充滿時尚感,大玻璃窗對正維園景色,出面仲有一個DJ打碟台及LED wall,一直播放怡人音樂及影片,晚間燈光會調暗,情調更佳,覺得不論食飯、慶生或包場搞聚會都應該很不錯~ 先點了2個前菜,分別是: 🥢Avocado & Tuna 這個小小的一個,兩啖剛剛好,簿脆上裝滿吞拿魚蓉,再加上口感綿密的牛油果蓉,口感豐富。 🥢Parma Ham & Burrata 平時配茄配的水牛芝士,今次餐廳的選擇配巴馬火腿,這款巴馬火腿較淡身,味道無咁濃,但配水牛芝士都好夾,淡淡的酸甜味配上柔軟細緻的巴馬火腿,好食主菜: 🥢Soft Shell Crab Risotto 軟殼蟹意大利飯,以蕃茄海鮮湯去煮,鮮味滿滿,再加入芝士,意大利飯煮得creamy 又有煙韌口感,但因為是蕃茄湯底,所以無咁漏,配上炸得酥脆的軟殼蟹,口感層次豐富。 🥢Grilled Salmon Pave 香煎三文魚,三文魚表皮煎得香脆,但肉質還保持嫩滑,配上三文魚籽及加了煙肉的薯蓉,帶一點咸香及口感,不錯😋🍭甜品: White Wine Poache
先點了2個前菜,分別是:
🥢Avocado & Tuna
🥢Parma Ham & Burrata
主菜:
🥢Soft Shell Crab Risotto
🥢Grilled Salmon Pave
🍭甜品
White Wine Poached Pear
以白酒去煮原個雪梨,雪梨清甜又有淡淡酒香,味道清新不會太heavy
🍹Drink
黎到當然要飲番杯啦,餐廳有多款酒類選擇,包括紅白酒、有汽酒、香檳、啤酒及cocktils都有,而我地當然就點番杯cocktail chill 吓啦~
🌟Agro Dolce
呢個由bartender 介紹,名字由來是”Argo”酸, 及”dolce” -甜,所以味道是酸酸甜甜的雞尾酒,以Gin 作酒底, 加上 Cranberry, Pineapple, Mint, Strawberry, Balsamic Vinegar 等材, 薄荷味道突出,味道清新,不會太甜,不錯!
🌟Aperoal Spritz
朋友點了這個,是經典的意大利雞尾酒,以Aperoal 利口酒為酒底,加入Prosecco及蘇打水,有少許藥草香味及橙香,清爽易飲,不會太濃
  • Parma Ham Burrata
  • Agro Dolce